Vad skiljer grunderna?

Jag är intresserad av att förstå de olika gamla grunderna.
Efter att ha sökt på internet, läst Gård&Torp samt fyra böcker om att vårda hus, är det några saker jag inte förstår i alla fall. Alla källor ger motstridiga uppgifter.
"Mullbänk läggs runt kanten på insidan av grunden". "Mullbänk fyller upp hela grunden ända till golvet". "Mullbänk heter det när man hade låg grund där bjälkarna låg på marken och man fyllde på med lite jord". "Mullbänk brukar man fylla torpargrunder med". "Det blir fuktskador av mullbänk". "Det blir inte fuktskador av mullbänk". "Torpargrund är som krypgrund, fast med värme i form av spisen, samt mullbänk på ytterkanterna". "Torpargrund är inte alls likt krypgrund, det är bara moderna byggare som kallar krypgrund för torpargrund, torpargrunden var fylld till skillnad från krypgrund". "Torpargrund har ingen mullbänk, eller är fylld på annat sätt inuti". "Torpargrund kan vara fylld inuti". "Det ska vara luftigt i grunden, annars blir det fuktskador". "Det ska vara fyllt under grunden, helst grus/småsten så att fukt kondenserar på stenen/gruset, och kan rinna bort". "Det ska ventileras året runt". "Det ska ventileras, men bara när det är varmt". "Det ska ventileras, men bara när det är kallt".
Ofta har varje argument en logisk förklaring, man blir förvirrad! Har ni möjlighet att reda ut begreppen?
Undrande


SVAR Jag skulle kunna göra det enkelt för mig och be dig läsa boken "Utvändig renovering" och säga att där har du både beskrivning i ord på dessa grunder och pedagogiska teckningar som förklarar hur de var uppbyggda. Ja, jag tror jag gör det, annars blir svaret flera sidor. Läs alltså "Utvändig renovering". Den finns att låna på alla bibliotek i Sverige och bokhandeln kan ta hem den om de inte redan har den hemma.
Fast jag förstår din förvirring. "Opinions are like assholes. Everybody´s got one" sa en känd amerikansk skådespelare, vilket är helt sant. Men att bygg- och byggnadsvårdslitteraturen är så motsägelsefull i sin information är inte bra. Jag har själv sett det du åsyftar och eftersom många artikelförfattare bygger sin egen information på andrahandskällor, tycks vi aldrig bli av med de här missuppfattningarna,
Slutligen vill jag förtydliga ditt "Allmänt" och säga att varje grund förstås har sina egna förutsättningar. En mullbänksgrund skall till exempel definitivt inte vara "luftig", medan en torpargrund absolut skall vara det. Och så vidare. Lycka till med fortbildningen!
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt