Våga vägra vitt!

På 1960- och 70-talen var köken sprutmålade i glada färger eller byggda i mörka träslag, men efter det har inredningstrenden varit entydigt vit, vit, vit. Alla sorters kök i alla sorters hus har varit vita; platsbyggda bondkök, högblanka industrikök, pärlspont och släta luckor. Även här i Gård&Torp har de flesta kök vi visat varit vita. Och visst är det snyggt och stilrent, men också lite fantasilöst och räddhågat.
Nu vill vi se färgglada kök, nybyggda eller gamla, i våra hus. Grönt, rött, grått och gult – möt fyra familjer som valde färg i köket och som inte har ångrat sig!

Kökskaklet kommer från Fired Earth, likaså golvets klinkers. Bänkarna i ek är från Hallavara snickeri som också byggde köket. Blandare från FM Mattsson. Pärlsponten fanns bevarad på en vägg och Hallavara använde den som förlaga till övriga väggar. Taket har kvar sina originalbrädor från 1870-talet och är målat med linoljefärg. Bjälkarna var inbyggda bakom masonit och har tagits fram.

Vårgrönt som gläder
Charlotte och hennes familj köpte en gammal skånelänga 1993, och satte genast i gång att renovera köket.
– Köket som fanns var från 1970-talet och inget att spara, så vi kontaktade vårt lokala snickeri och bad dem platsbygga ett nytt. Skåpen är gjorda i massivt trä och målades på plats i en krämvit nyans varpå de laserades vårgröna, berättar Charlotte.
– Jag ville gärna ha ett färgat kök och trots att målaren tyckte det var fult stod jag på mig. Nu är det 16 år sedan vi byggde det och vi har aldrig ångrat oss. Varje gång vi kommer ner till sommarhuset blir vi lika glada att mötas av den vårgröna färgen!


Spisen med gasplattor och elugn heter Bertazoni och säljs av bland andra IGF. Bänkskivan och stänkskyddet är gjorda i carraramarmor och levererade av stenhuggeri Valter Eklund AB. Diskhon är schweizisk av märket Eisinger och blandaren kommer från Dornbacht. Vitvaror Electrolux, strömbrytare från Manufactum. Alla skåp är målade två gånger med linoljefärg.

Nytt 20-tal
I ett flerfamiljshus från 1920 bor sedan 20 år Per, Anna och dottern Minna. Köket rustade senast på 1960-talet. Förra året meddelade Fortum, som levererar gas till lägenhetens spis, att man skulle gå över till en ny renare gasblandning som den gamla 60-talsspisen inte kunde anpassas till. Per gick till spisbutiken och blev förtjust i en modell som var alldeles för bred för det gamla köket. På så vis föddes idén om att bygga om köket.
Familjen skissade själva på planlösningen och tog sedan kontakt med företaget Willers Restaurering. Tillsammans kom man fram till att satsa på 1920-talet i det nya köket, och ett originalskåp i den gamla serveringsgången fick bli förlaga. Willers ritade nya skåp exakt efter detta, luckorna och stommarna byggdes av ett snickeri i Gysinge och sattes på plats för att sedan målas i en ljus grågrön kulör, kopierad från ett av Kvänums kök.
Trots kökets tydliga 1920-talskänsla finns här modern teknik. För Per går funktion före form och han ville till exempel absolut ha självstängande lådor och engreppsblandare, även om det inte är tidsenligt.
Familjen är mycket nöjd med köket, från den inbyggda kylen till marmorbänkskivan och det höga skåpet som rymmer mängder av glas.
–Men det bästa är nog att vi inte har några överskåp. Willers menade att det skulle bli för mörkt och vi har inte ångrat att vi valde bort dem.   En skärbräda i oljad ek löper i spår längs hela diskbänken viket gör den lätt att flytta. Vitvaror från Gaggenau, vägglampor Cubetto från Fabiano. Rostfri plåt från Sjöö Fabriks AB.

Modernt men klassiskt
Arkitekt Petter Ridderstad med firman Artefakt har ritat det läckert röda köket i ett hus utanför Stockholm. Luckorna är gjorda i lackad mdf-board ochden nästan engelskt röda färgen är inspirerad av en inredning Petter såg på en reklambyrå under 1980-talet, ritad av John Kandells bror Axel Kandell.
Familjen som bor här ville ha ett modernt kök med klassisk känsla, och fick bänkskivor i svart granit, rostfri plåt som stänkskydd på väggen och självstängande lådor med infällda beslag i vaxad och lackad ek. Lådorna är extra breda och extra djupa, 74 cm mot brukliga 60.  Överskåp saknas för mer luft.
I köket som är platsbyggt av ett lokalt snickeri finns också en öppen spis för trivsel.Luckorna är borttagna vilket skapar mer rymd. Tvågreppsblandare från 1950-talet. Kaklet från 1955 är tidlöst och klassiskt. Takbjälkarna är original. Skåpens gula färg gör sig väl ihop med den svartvitrutiga plastmattan.

50-tal som håller
Magnus bor i sitt barndomshem, ett tullhus byggt 1681 och ombyggt 1720.
Köket byggdes av hans morfar 1955 och är i stort sett oförändrat sedan dess. På 1990-talet målades det i en glatt solgul kulör och golvet fick ny plastmatta. Senare har belysningen förbättrats, bänkskivan bytts ut och vitvarorna förnyats. I övrigt är det likadant som när det byggdes, med samma kakel, samma blandare och de praktiska Redalådorna över diskhon.
–Jag har aldrig velat ha ett nytt kök, jag tycker det här är fint och det passar bra med husets karaktär, säger Magnus.
 
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt