Välj glas som passar huset

Munblåst, restaurationsglas, kulturglas eller floatglas, vad är det för skillnad? Vilket fönsterglas skall mitt hus ha? Gård&Torp guidar i glasriket.

I dag eftersträvar vi vågiga, bubbliga fönsterglas i våra gamla hus, men förr var målet att göra så slätt och fint glas som möjligt.
Den traditionella metoden att göra glas är att munblåsa det. Mest vågigt blir glas som görs genom att man blåser en cylinder som klipps upp i botten och toppen och sedan läggs in i ugnen igen, där den blir en platt glasskiva.

En variant på cylindermetoden, som har varit vanligast i Sverige, är när cylindern svingas på sin pipa vid ett dike så att glaset blir tunnare och längre. Sedan håller man för pipans ena ände och stoppar in glaset i ugnen igen, tills cylinderns topp trycks bort av hettan och lufttrycket. Därefter skär man upp glaset och får en platt skiva. Den metoden ger färre vågor och mindre struktur än då man klipper upp cylindern. Dikesmetoden ger också tunnare glas och kräver större hantverksskicklighet än klippvarianten, framför allt gäller det att svinga glaset precis så länge att det inte ramlar ner i diket men ändå blir så tunt som möjligt.

Någon av dessa metoder användes ända in på 1930-talet, då vi började valsa glas.
Än i dag kan du nybeställa glas som görs enligt någon av metoderna, dock finns ingen svensk tillverkare. Den mest anlitade tillverkaren av munblåst glas är Glashütte Lamberts, som håller till i tyska Waldsassen. De levererar glas till ett fåtal svenska grossister.

Glas gjort enligt klippmetoden blir fullt av blåsor och ojämnheter. Det kallas restaurationsglas stark och passar bäst i kyrkor och kulturbyggnader.
På glasverandor och 1800-talshus där man vill poängtera bubblor och struktur använder man ett glas munblåst enligt dikesmetoden, som kallas restaurationsglaslätt extra. Det har fler slingor och oregelbundenheter än restaurationsglas lätt, som är det bästa valet för glasverandor och 1900-talshus. Glaset är levande och har struktur men går lätt att titta ut genom. Också det är gjort genom att svingas vid diket.

Hus byggda efter 1930 skall ha valsat glas, där man manglar glasmassan genom stora valsar tills den blir slät. Svaga spår och ränder syns då, men betydligt mindre än i det munblåsta. I början innan man hade lärt sig gav valsmetoden ganska mycket streck, vilket ofta syns i 30-talsfönster. Valsat glas säljs i dag under namnet kulturglas.

Efter 1970 började man tillverka floatglas, då man häller ner glasmassa i en stor bassäng med smält tenn. Glaset flyter ut ovanpå tennet och blir helt slätt.
Glasblåsarnas mål sedan hundratals år– den perfekta ytan – är därmed uppnått, men i gamla hus ser glaset dött och trist ut. Det finns dock ett glas som kallas restover, där man på konstgjord väg skapar struktur i ett floatglas. Glaset har ingen som helst traditionell förankring men fördelen är priset och att man kan få riktigt stora ojämna rutor med denna metod – munblåst glas är begränsat av ugnens storlek och kan inte fås i större mått än cirka 85x100 cm.

Kulturglas kostar nästan dubbelt så mycket som floatglas men skillnaden är inte så stor att prisskillnaden alltid motiveras. En klok lösning för äldre hus kan vara att ha en innerruta i billigt floatglas och munblåst glas i ytterbågen, så får man ett gammat uttryck utan att ruinera sig helt.

Gamla fönster ger ofta betydligt bättre värmeekonomi än vad man tror, försvinner värme ut genom fönstren handlar det mer om dålig tätning än om just glaset. Men vill man öka fönstrens förmåga att behålla värmen kan man byta innerrutan till ett så kallat energiglas. Vanligt floatglas har då försetts med en tunn metallbeläggning som isolerar fönstret. Sätt energiglaset i innerbågen och låt ytterbågen ha munblåst glas, så behåller du värmen inomhus och får ett vackert fönster.

Framför allt skall du inte byta dina gamla fönster i tron att du tjänar pengar – den energibesparing man eventuellt gör är ingenting mot värdeminskningen man får av att ha fel fönster på ett gammalt hus.Vad kostar det?
Munblåst 2 800 kr/kvm
Restover 1 950 kr/kvm
Energiglas 960 kr/kvm
Kulturglas 720 kr/kvm
Floatglas 380 kr/kvm
Alla priser inkluderar tillskärning och moms.

Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt