Var med och rädda byggnadsminnet!

Bungemuseet på Gotland har inte råd att driva sina byggnadsminnesmärkta hus, och säljer nu tre av de mest värdefulla på auktion. Auktionen väcker upprörda känslor och en förening har bildats som skall försöka köpa in den mest legendariska gården; Strandridaregården i Kyllaj.

Sockenbor och sommargotlänningar har bildat en Insamlingsstiftelse för att rädda Strandridaregården på Kyllaj, Gotland, från försäljning. Gården är ett enastående kulturminne, både statligt byggnadsminne och naturreservat, från 1700-talet. Beläget inom ett område som klassats som riksintresse. En gång boning för en av Karl II:s karoliner som här blev strandridare (tulluppsyningsman). Gården ska gå på auktion den 5 december och trots det höga utgångspriset, 3 miljoner, hoppas föreningen att insamlingen ska räcka för att ropa in den.

Bakgrunden till försäljningen är att Bungemuseet inte har råd att driva byggnaderna. Därför säljs utöver Strandridaregården också Stucks kvarn, den enda kvarvarande i sitt slag, och Färjmansstuga i Fårösund.

Bungemuseet försvarar försäljningen med att man har lyckats i sitt ursprungliga uppdrag: "Att rädda den döende byggnadskulturen. Om inte Theodor Erlandsson och Bungemuseet hade förvaltat alla dessa byggnader skulle de inte alls finnas idag. Efter 115 år kan vi därför tillåta att husen återfår sin ursprungliga roll som levande hus och hem. Idag är risken betydligt mindre att Strandridargård, Färjmansstuga eller kvarn tillåts förfalla eller rivas.
I dag finns en lagstiftning som förhindrar detta som inte fanns kring förra sekelskiftet. Det finns även idag en känsla, ett intresse, ett ansvarstagande och en stor medvetenhet. Bungemuseet har alltså fullgjort sitt uppdrag att rädda det hotade kulturarvet. I målsättningen fanns aldrig att konservera det. Ett levande kulturarv där byggnaderna används av, förhoppningsvis ansvarskännande och inkännande, människor måste det vara det bästa alternativet! Och då visar man säkerligen även fortsättningsvis stolt upp det."

Strandridaregården. Snart privatbostad?

Gård&Torp håller inte med. Har man hängt med i de senaste årens rivningsdebatt vet man att dagens lagstiftning inte alls skyddar värdefulla hus från medvetet förfall följt av rivning. Och visst kan man vara tvungen att sälja av byggnader för att rädda verksamheten, men man kan inte sätta sin tilltro till att "förhoppningsvis ansvarskännande" personer skall hålla kulturarvet i skick. Dessutom kan man fråga sig vad som händer med byggnaderna när nästa generation tar vid.
Det enda raka vore att museet fick ekonomisk hjälp av staten för att hålla byggnaderna i skick.

Men eftersom det inte lär ske, får vi sätta vår förhoppning till att den nya föreningen lyckas köpa in Strandridaregården, så att åtminstone den bevaras till eftervärlden.

Vill du stötta föreningen och insamlingen, läs och bidra här.


Kommentera artikeln

*Namn:  *E-post (visas inte på sidan): 
 
*Rubrik:  *Vad är 4 + 2 (säkerhetsfråga)?  
*Meddelande: 

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Arvika hotas åter av grävskoporna

Arvika hotas åter av grävskoporna
"När grävskoporna gjort sitt kommer varken tegelbyggnaden längs Kyrkogatan eller den vita trävillan, gamla Medborgarskolan, att stå kvar. Helheten går före bevarande."
Läser vi en text från 1960? Nej, året är 2015 och det handlar om Arvika. Den värmländska staden skall nämligen möta framtiden, genom att riva det gamla.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt