Vårens nya trädgårdsböcker!

Dags att förkovra sig i årstidens bokflod. Här är några exempel på handböcker och inspirationsböcker för alla trädgårdsentusiaster.

Fler tips på trädgårdsböcker får du i Gård & torp nr 3, 2013.

 

Hur en trädgård blir till - förverkliga din trädgårdsdröm
Torsten Wallin
Norstedts

När Petra och Sven Lindvall tog över det gamla 1700-talstorpet i Sörmland var den stora trädgården helt igenvuxen. I dag, tio år senare, har de förverkligat sin trädgårdsdröm. Vi får ta del av resultatet. Boken fungerar både som inspiration och praktisk handbok. 

 

 

 

 

 

Runåbergs fröer – Grönsaker och blommor för nordiska trädgårdar
Johnny Andreasson
Natur & kultur

På Runåbergs fröer på Västkusten är man övertygad om att ekologisk odling är en förutsättning för jordens överlevnad. Sedan 20 år driver Johnny och Barbro upp fröer för nordiska klimat. Nu delar de med sig av sina bästa råd om hur du själv kan odla grönsaker och blommor från frö på ett så miljövänligt sätt som möjligt.

 

 

 

 

Självhushållning på Djupadal
Marie och Gustav Mandelmann
Bonnier Fakta

Det går en grön våg genom Sverige. Allt fler odlar sin trädgård, sina grönsaker och sin längtan efter ett mer jordnära liv. Gustav och Marie Mandelmann driver gården Djupadal på Österlen – småskaligt och ekologiskt. De odlar säd, grönsaker, frukt och blommor. De håller kor, får, grisar, ankor gäss och höns. Det här är en handbok för alla som drömmer om att odla och ha djur. Det är en personlig betraktelse såväl som en faktaspäckad bok om hur du gör.

Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Att hålla hus - i Östergötland

Att hålla hus - i Östergötland
 Östergötland har en fantastisk bebyggelse med allt från herrgårdar från 1600-talet, rundlogar från det sena 1800-talet, skolor, lantliga industrier och byar till små, speciella hus för ankor. Boken berättar om vanliga och typiska hus, men också om hustyper som är ovanliga eller på väg att försvinna. Gemensamt för alla är att de ingår i det östgötska byggnadsbeståndet och är en del av vårt kulturarv.

Östergötland består av skogsbygden i norr, slätten, övergångsbygden mot småländska höglandet, södra skogsbygden och skärgården. Bebyggelsen varierar, men en del byggnader är karakteristiska för hela landskapet. Vissa hus skulle kunna finnas på andra platser i Sverige, medan andra bara kan ligga just här i Östergötland.
Boken är rikt illustrerad med Lars Ekelunds fotografier och bilder ur länsmuseets arkiv.

Pris 340 kr
Köp den via Östergötlands läns museum

Vita lögner

Vita lögner
 Den vita marmorn i antikens statyer var länge en grundpelare som bar upp västvärldens kulturella identitet och visade på dess överlägsenhet. I själva verket var all antik skulptur bemålad, ett faktum som länge varit känt av vetenskapen. Trots det
har ledande konstkritiker och museer fortsatt att förmedla en falsk bild av den vita
antiken till den vanlige museibesökaren.
I höst erbjuder Medelhavsmuseet ett unikt tillfälle att uppleva antikens färger med
nya ögon. I samband med utställningen ges boken Vita lögner ut i samarbete med
Bokförlaget Arena. Genom nya tekniker kan forskare idag rekonstruera antikens färgprakt. Under ledning av professor Vinzenz Brinkmann, Stiftung Archäologie, Frankfurt har ett internationellt forskarteam tagit fram bemålade rekonstruktioner av utvalda verk från Grekland under arkaisk tid fram till den kejserliga romerska eran. I höst erbjuder Medelhavsmuseet ett unikt tillfälle att se antikens färger med nya ögon. I
utställningen visas färgstarka rekonstruktioner som bländar åskådaren i starkt blåa,
röda och gula nyanser. Utställningen innehåller även verk av konstnären Cecilia
Edefalk och fotografier av Åke E:son Lindman samt föremål ur museets egna samlingar som bär tydliga färgspår. Vandringsutställningen har tidigare bl.a. visats på
Pergamonmuseum i Berlin, J. Paul Getty Museum i Los Angeles och visas nu för
första gången i Sverige.
Cirkapris 250 kr.
Arena Förlag.

Ekonomibyggnader på skånska herrgårdar

Ekonomibyggnader på skånska herrgårdar
 Skånes herrgårdar består inte bara av borgar och vattengravar. Lantbrukens byggnader är en arkitektur som syns och ger landskapet karaktär. Dessa det hårda arbetets miljöer är ofta förbisedda i byggnadshistorien, men med sina stora hus inom ett tydligt och planlagt byggnadsmönster är de möjliga att studera ur flera infallsvinklar. Under fem sekel var de skånska herrgårdarna bygdens nav, till vilket nästan alla människor var knutna - ekonomiskt, socialt och religiöst. Lantbruksbyggnaderna är en historisk källa som vidgar perspektiven. De arkitektoniska uttrycksformerna belyser samhällsstrukturer och samhällsliv. Boken är ett fint komplement till litteratur om svensk byggtradition.
Ekonomibyggnader på skånska herrgårdar. Idéhistoriska speglingar i lantbrukets arkitektur
Ulrich Lange
Nordiska Museets förlag
ISBN 978-91-7108-524-5
Cirkapris 200 kr

Ny Stockholmsguide

 

Byggekologi - kunskaper för ett hållbart byggande

 

Snigel - fridstörare i örtagården

 
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt