Varmt med traditionell plåtugn

Enkla murade spisar med plåthölje är typiska för Finland. Efter några år i skymundan börjar de åter bli populära.

Finlands traditionella plåtugn blev vanlig i finska hem kring sekelskiftet 1900. Under senare delen av 1900-talet har den ansetts som en billig och enkel ugn och inte varit särskilt populär, men nu börjar den åter efterfrågas.
Ugnen är effektiv och billig och kan målas i samma kulörer som rummet i övrigt. Den muras som en vanlig kakelugn med rökgångar och kanaler, och kläs sedan med plåt som målas.
Plåtugnar har traditionellt målats med linoljefärger och senare med alkydoljefärg. På grund av värmepåverkan gulnar de med tiden. Oftast gör det ingenting, eftersom en färg som patineras passar väl in i en gammal interiör.
Skyddsoljan på en ny plåtyta ska tvättas bort med plåttvättmedel eller lösningsmedel. Om en ugn är tidigare målad ska den lossnande färgen skrapas bort och färgytan sandpappras och tvättas. Om man är osäker på om färgen kommer att fästa, kan man välja en så kallad häftgrund som grundfärg. Målarfärgen appliceras helst i flera tunna penselskikt.
Ibland har plåtdelar och till och med hela ugnar målats metallglänsande med metallfärger som tål hetta mycket väl. Ugnen kan också stå omålad.

Måla ny plåtugn
Den nyuppsatta plåtugnen skall torka 1-2 månader innan man eldar första gången. Elda sedan en liten brasa per dag under 3-5 dagar. Innan ugnen målas skall den eldas riktigt varm ett par gånger. Målar du för tidigt sipprar kalkvatten från murbruket ut mellan plåtarna, vilket kan göra att färgen flagnar.
Slipa plåten med fint slippapper. Tvätta med lösningsmedel och måla därefter tunt med linoljefärg tre gånger. Späd grundfärgen och mellanstrykningen med cirka 10 procent balsamterpentin. Använd samma kulör i alla strykningar. Slutstrykningen görs med outspädd färg, måla en aning flödigare men ändå tunt. För jämn yta, slipa mellan varje strykning med fint slippapper.

Måla gammal plåtugn
Gamla ugnar är målade med linoljefärg men kan i de övre färglagren ha modernare plastfärger. Oftast fäster linoljefärgen bra även på dem, men alla lösa flagor måste vara bortslipade. Tvätta med lösningsmedel och måla tre tunna lager med linoljefärg. Slipa mellan varje målning med fint slippapper.

De flesta murare i Finland kan sätta upp en plåtugn. En färdig ugn kostar cirka 25 000 kronor.
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 13 objekt