Vi rustade ett officersboställe

Från 1960-talsvilla till sent 1700-tal. Thomas och Katarina tog sig an ett gammalt trumpetarboställe utanför Uppsala.


När Thomas och Katarina väntade sitt andra barn började 1960-talsvillan i Järfälla kännas allt för liten. Huset hade begränsade möjligheter att byggas ut och både Thomas och Katarina har alltid velat renovera ett gammalt hus. När Thomas var pappaledig började han med stor entusiasm leta efter ett hus på landet.
Gården hittade de nästan omedelbart, ett boställe med ursprung i sent 1700-tal i Brunnsta.
– Vi blev förtjusta direkt i både den avstyckade gården och byn. Husets planlösning och utseende passade våra önskemål och smak. Att det sedan fanns ett antal uthus att restaurera och inreda gjorde inte saken sämre. Visst var det mycket jobb, men också många möjligheter. När Johan, då 12 år, kom in i hallen på visningen utropade han ”här vill jag bo”, då var det avgjort.

Det var visserligen många intressenter på huset, men dåvarande ägarna fick av mäklaren veta att Thomas och Katarina hade en önskan om att vårda huset och återställa det i möjligaste mån.
– De valde då att stoppa budgivningen för att sälja huset till oss. Huset är ett livstidsprojekt som vi inte vill ska ta slut. Vi tycker att vi har ett ansvar att vårda huset. I framtiden får någon annan ta vid, men det hoppas vi dröjer många, många år.

Gården är ett boställe, det vill säga en gård som var ägd av kronan, försvarsmakten, men disponerades av officerare. Bostället i Brunnsta är ett trumpetarboställe tillhörande Sigtuna Regemente, en relativt låg officersgrad men med hög status. Omkring 1830 blev gården ett fanjunkarboställe då denna officersgrad infördes.

Eftersom gården var ett officersboställe är den väldokumenterad genom så kallade syneprotokoll. Gårdar ägda av kronan synades med jämna mellanrum och dessa protokoll finns i dag på krigsarkivet i Stockholm. Thomas har besökt arkivet men protokollen är skrivna på gammalsvenska och mycket svårlästa. Däremot upptäckte han att det finns syneprotokoll från tidigt 1700-tal vilket tyder på att det troligen fanns en äldre mangårdsbyggnad innan den nuvarande byggdes kring 1785.

Tidigare ägare hade genomfört en större invändig renovering vilket innebar en hel del moderniseringar, innerväggarna var bland annat klädda med gips och sedan målade eller tapetserade.

Thomas och Katarinas filosofi är snarare att återställa huset i möjligaste mån och då använda samma material som huset byggdes med.
– Vi målar till exempel bara med linoljefärg och slamfärg, drevar med lin, isolerar med lin och eller kutterspån. Golv som vi byter ersätts med kraftiga kilsågade furugolv som såpskuras och så vidare. Det tog flera år att samla på sig enkupigt taktegel tills vi hade så mycket så det skulle räcka till hela taket. Varje takpanna skulle sedan skrubbas. Vi har gjort det mesta själva förutom att bygga köket, installera kakelugnen och lägga om taket, berättar Thomas.

– Eftersom vi har eget snickeri kan Thomas tillverka det mesta på egen hand, både möbler och snickerier till huset och alla fönster till exempel. Allt har dock tagit lite längre tid än vi trott. Att välja traditionella metoder måste få ta tid och vi ville inte skynda på. Det tar också tid att hitta rätt hantverkare som förstår sig på gamla metoder, säger Katarina.Renoveringsarbeten som gjorts
*Bytt samtliga fönster till gamla fönster med lösa innerbågar. 1800-talsstil på beslag.
*Restaurerat groventré: nytt skurgolv i furu, pärlspont på väggar och i tak, målat med linoljefärg.
*Ny farstukvist/groventré.
*Restaurering av pigkammare/förmak. Originaltaket fanns kvar under modern panel och har målats med matt vit linoljefärg. Under gipset på väggarna fanns lerklinade timmerväggar med gamla tapetrester. Väggarna är tapetserade med Värmland 1850 från Lim och Handtryck.
*Fasaden har fått mer traditionell färgsättning. Den var tidigare herrgårdsgul med vita foder/fönster, nuvarande kulör är snarlik den gamla men med mer guldockra. Fönsterbågar och detaljer på farstukvistar är engelskt röda och vita detaljer som vindskivor, knutbräder är nu pärlgrå. Allt målat med linoljefärg.
*Ny glasveranda, Thomas och Katarina har ritat, byggt och målat själva.
*Nytt kök, Thomas och Katarina har ritat det men det är tillverkat och målat av Asta Snickeri. Kökssnickerierna är målade med linoljefärg, vetegrå, och väggar är målade med pärlgrått. Handhyvlat tak och kilsågat furugolv från Åttersta Såg i Hälsingland.
*1800-talskakelugn installerad i salen. Hantverksugnen har Vaksala Kakelugnsmakeri satt upp.
*Plåttaket är bytt mot enkupigt tegeltak från 1800-talet.
*Byggt bagarstuga/smedja. Thomas har timrat och satt upp murstock.
*Iordninggjort snickeri samt bostadsdel i en uthuslänga.
*Byggt vedbod/förråd.
*Trädgårdsarbete, enbart enbart på gammaldags växter som passar åldern på huset.
*Satt upp växthus i ek.

Text Anna Mård Foto Karin FobergAnnons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt