Vilken färg kan huset ha haft?

Vi köpte för ett par år sedan en bruksherrgård i Värmland. Det nuvarande tvåvåningshuset byggdes 1794 men tidigare ska det ha funnits ett enplanshus på samma plats. Gården har en lång och intressant historia och lyckligtvis finns en hel del dokumentation från de herrgårdsinventeringar som gjorts i området (1928 och 1951).

Huset är tilläggsisolerat på utsidan under 1980-talet och därmed fick fasaden ny panel. I och med att fönstren börjar bli slitna är det dags att måla om dem och vi funderar därmed mycket omkring den framtida färgsättningen. Huvudbyggnaden beskrivs i 1803 års brandförsäkring som brädfodrad och oljemålad. Tyvärr står inget om kulör. Bland den dokumentation vi har finns en skrivelse av en informator som arbetade på gården 1818-1820. I hans minnesanteckningar står att läsa: "...och i bakgrunden det tvåvåningshus, som var huvudbyggnaden, alla av trä med skiffertak, flyglarna mörkröda, huvudbyggnaden mycket ljusröd..." I en senare brandförsäkring från 1928 framgår att huset hade vitgrå panel med mörkare fönster och hörnpilastrar och allt tyder på att huset varit vitmålat sedan dess. Av vindsfönstren (originalfönster) framgår att de vid något tillfälle har varit kromoxidgröna. Huset är i dag målat med vit plastfärg med vita fönster och grå fönsterfoder. Tyvärr har skiffertaket bytts ut mot svart betongtegel. Husets tidigare panel var slät med horisontell skarv mellan första och andra våningen.

Vi undrar nu om ni kan hjälpa oss med råd om hur vi bör färgsätta huset. Vi vill gärna återställa husets originalutseende på tak, panel och fönster med tiden vilket gör att vi sannolikt kommer att byta ut panelen. Är det troligt att husets originalfärg kan ha varit stenimitation eller vad tror ni avses med "mycket ljusröd"? Vi bifogar bilder på huset som det såg ut 1928 samt som det ser ut i dag. I huset finns många fina originaldörrar kvar. Genom årens lopp har de fått många omgångar färg vilket gör att profiler inte längre framträder tydligt. Är det fel att skrapa bort dessa färglager som troligtvis byggts på sedan huset byggdes? Hoppas ni kan hjälpa oss med dessa frågor och tack för en utmärkt tidning som verkligen inspirerar! Peter och Johanna Bondestam


Så här såg huset ut förr.


Huset i dag. Skiffertaket är ersatt av betongtegel, vilket vi vill ta bort. Fasaden är målad med plastfärg, skall också återställas.


SVAR Vilket härligt hus! Och vilken förskräcklig renovering! Och vilken tur för huset att det fått er som ägare, som äntligen tycks förstå husets bästa.

Mitt första svar är en motfråga: Är ni verkligen säkra på att originalpanelen inte sitter kvar under den nuvarande? Skulle man verkligen ha gjort sig omaket att riva bort den gamla innan man panelade om? Om den ursprungliga finns kvar så kan ni bara skrapa och tvätta fram färgprover. Där kommer ni säkert att hitta originalfärgsättningen. Och tänk om panelen dessutom är i gott skick! Många hus har ju blivit ompanelade för att ägarna inte orkat skrapa bort den gamla färgen när det behövde målas om.

Den ursprungliga släta brädfodringen tyder på att man velat ge byggnaden en stenhusliknande karaktär och därför ligger det nära att tro att den ursprungliga färgsättningen också var avsedd att efterlikna rosa puts. Färgen skall i så fall vara vit, bruten med bränd terra. Det skulle kunna bli hur vackert som helst! Men även gulockra användes som brytfärg vid den här tiden. Några procent gulockra i vitt ger nämligen en champagnerosa färg, minst lika vanligt som terrarosa i slutet av 1700-talet. Båda är rimliga. Gissningsvis har fönstren i båda fallen varit grå. Men betongpannetaket kommer alltid att sabba helhetsintrycket, så det låter bra att ni tänker byta. Finns det något tråkigare än betongpannor?!

Vad gäller innerdörrarna skulle jag vara försiktig och kanske bara skrapa upp själva springan mellan ramverk och speglar, så att speglarna kan röra sig fritt igen. Oftast är det egentligen inte den tjocka färgen som stör, utan mer att hela dörren flyter ihop. Speglarna brukar ofta vara fastmålade och fastspacklade och därför spricker dörrarna också så fult. Slipar man bort skrapmärkena efteråt med sandpapper så blir det genast mycket mer "styrsel" på dörrarna och det slemmiga intrycket försvinner en hel del. Tar man bort all färg (ett hästjobb!) är dörrarnas målade historia borta för alltid.
Text: Göran Gudmundsson
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt