Vilken färg till uthuset?

Vi har ett uthus från cirka 1880 i stadsmiljö i Södermanland som vi har tänkt snygga till. Vi är osäkra på färgsättningen och skulle gärna få råd. Framsidan är målad i oljefärg i brun ton medan gavel och baksida är målade i röd slamfärg. Vi har tänkt på alternativet att måla hela huset rött, dörrar och fönster i guldockra och foder i 15 procent grön umbra (traditionell sörmländsk färgsättning). Alternativet är att ha ungefär samma färg som på framsidan men för att få det enhetligt behöver vi måla gavel och baksida i linoljefärg. Vidare önskar vi isolera delar av uthuset så vi kan nyttja det bättre. Även staketet och planket runt fastigheten tänkte vi ta tag i. Staketet är obehandlat i dag och planket är målat i en gul och vit oljefärg.
Vi undrar också om vi bara skall lägga på ny takpapp på uthuset eller om vi skall lägga tegel på taket. Mats Eriksson, NyköpingVilken oas i stan! När det gäller uthuset är det svårt att ge råd utifrån bara ett fotografi, men är oljefärgen tillräckligt gammal, så att den är matt och mjölig, brukar det gå bra att tvätta väggarna med målartvätt och sedan måla med rödockra slamfärg, som jag skulle rekommendera både som tidstypisk kvalitet och kulör. Jag skulle själv inte gå vidare med linoljefärg över det som fortfarande är slamfärg. Hellre måla över den linoljefärg som är, trots att det första gången kanske inte blir ett alldeles perfekt resultat. Det gör kanske inte så mycket heller, det är ju bara ett uthus, trots allt.

Ditt färgsättningsförslag låter vackert, men är inte tidstypiskt på ett uthus, de brukar vara enklare färgsatta än bostadshusen. Vill du ha något som ser mycket mer traditionellt ut för en ekonomibyggnad utesluter du alltså bara de gula fönsterbågarna i ditt förslag och låter även fönstren bli lika grå som fodren. Kanske tråkigare, men mer typiskt för en uthusbyggnad. Och därför väldigt äkta! Till detta järnoxidbruna dörrar (som nuvarande kulör, men mindre "dammig" och med mer must). Därmed har du åstadkommit en diskret liten skönhet inne på tomten - och tillsammans med bostadshuset en trovärdig kulturmiljö. Men måla inte portgångjärnen svarta, de skall vara lika bruna som dörrbladen, enligt tradition.

Taket tycker jag ser väldigt bra ut. Uthus brukar, som sagt, vara enklare och papp är vanligare som takmaterial än tegel faktiskt. Gör inget alltså, är mitt råd. Varsågod ;-)!

Vad gäller tilläggsisolering är mitt enda bestämda råd att den bör göras inifrån. Men vem skall man sedan lyssna på om tjocklek, luftspalt mm? Ingenjörer och energisparrådgivare brukar bara gå på teori, grannarna går oftast på övertro och byggvaruhusen lyssnar mest på sina kassaapparater. Min privata erfarenhet är faktiskt att tillverkarna av naturfiberisolering verkar vara de mest pålästa och seriösa rådgivarna och angelägna om att kunden också fattar galoppen. Mitt tips alltså: Lyssna hos Termoträ, Termocell eller någon leverantör av linisolering. De brukar också ha bra broschyrmaterial.

Och staketet är ju helt modernt och bör därför "målas bort". Ett bra sätt att både göra det diskretare och vackrare, är att stryka det med samma rödfärg som uthuset.
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 12 objekt