Vilken golvbehandling är bäst?

Jag skall lägga in ett nytt trägolv i mitt femtiotalshus och funderar på vilken som är den bästa behandlingen. Jag vill inte ha död lackad yta, golvet måste tåla smuts och barnalek, och jag vet inte om såpskurning passar in här. Jag läste om en be­handling med kaseinlim, som går ut på att man stryker golvet med en blandning av kaseinpul­ver och vatten och därefter lägger på linoljevax. Detta skulle ge en »tålig och hård men siden­mjuk yta med hög vattenavstötningseffekt«. Vad tror du om det? Golvläggartankar

Svar Själv skulle jag aldrig ge mig in på en oprövad metod med kaseinpulver och linolje­vax (vad är förresten linolje­vax?). Skälet är både antikvariskt och praktiskt. Precis som du är tvek­sam till skurgolv för att de inte är typiska för 50-talet, så tycker jag inte att du skall hoppa i en annan tunna med en kolijox­behandling, som vad jag förstår ännu mer saknar förankring i traditionen. Om jag vore som du så skulle jag i stället välja en både stark och tidstypisk golvbehand­ling – linoljefernissa! Den har fördelen av att den be­­står av bara naturmaterial och att det är myc­ket lätt att göra behandlin­gen själv. Och den är också väldigt lätt att un­­derhålla själv.
Text: Göran Gudmundsson
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp

Hur bygger vi badrum i ett unikt hus?

Marianne har ett unikt hus där badrum skall inredas. Hur gör man för att inte förstöra kulturvärdet? Läs Kerstin Erikssons svar.
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 19 objekt