Vilket golv skall jag välja?

I dag finns mängder av golv att välja på för den som vill lägga in nytt golv. Olika sågtekniker, ytbehandlingar och bredder gör valet ganska svårt och en aning förvirrat. Gård&Torp hjälper dig att hitta rätt bland golvplank och brädor.Golvet i Gripsholms slottsflygel är från 1700-talet och har en patina som ett modernt golv aldrig kan få. Foto Philip Håkanson.

Inte alla har turen att ha ett vackert gammalt trägolv i sitt hus. Många golv är skadade, lappade och lagade, hårt nedslitna eller förstörda. Till slut ser man ingen annan råd än att lägga in ett nytt golv, och ställs inför en djungel av beslut. Vilket golv skall man lägga in, hur skall det ytbehandlas?

I princip finns det tre sorters brädgolv; traditionellt kilsågade massiva plankgolv, parallellsågade massiva plankgolv och lamellgolv. Sedan finns det mängder av varianter på golven, olika bredder och tjocklekar, rundade eller raka kanter, ytbehandlade eller inte.

Kilsågade trägolv är mest ursprungliga och ser mest ut som traditionella golv. Golven kan fås med handhyvlad eller maskinhyvlad yta, den handhyvlade ger förstås det mest traditionella intrycket.

- De golven ser ut som golv gjorde före industrialismen, så har man ett gammalt hus passar de bäst, säger Linda Lindblad på Lindas trä i Trosa, som saluför kilsågade golv i fur och gran med bredder på 250-300 mm.

Kilsågade golv skall spikas fast i underlaget, som kan vara husets bjälklag eller bärlinor. Något undergolv behövs inte. De breda golvplankorna utvidgar sig och krymper beroende på årstid och fuktighet, så golvspringor kan uppstå. För att undvika det bör golvet ligga på plats i ett eller två år innan man slutligen spikar fast det, då hinner det vänja sig vid omgivningen. Man brukar spika fast planken, men kan också skruva dem, om inte plankorna är för breda. Har man skruvat i fjädern (sponten) mellan riktigt breda plankor kan krafterna när träet rör sig bli så stora att träet tränger upp genom skruvhuvudet. För att undvika det bör man spika eller skruva i mitten av varje planka, så blir påfrestningen mindre. Har man ett golv där skallarna kommer att synas bör man välja spik i stället för skruv, helst gammaldags klippspik.

Springor ger karaktär
Vanligast i dag är nog parallellsågade massiva trägolv, som precis som de kilsågade är "riktiga" trägolv, men sågade med modern teknik. Inte lika traditionellt som kilsågning och handhyvling, men ändå stabilt och rejält.

- Har du ett hus byggt före 1850 och vill vara kulturhistoriskt korrekt skall du välja ett kilsågat golv. Är huset yngre kan du välja lite mer fritt mellan kilsågat och parallellsågat, menar Krister Abrahamsson, som driver Baseco golv i Sorsele sedan 20 år.

Även parallellsågade golv som skruvas eller spikas kan få golvspringor, beroende på att träet förändras efter väderleken. Under torra perioder krymper det mer, är det fuktigt sväller det och blir tätare. Krister Abrahamsson tycker inte att springorna är så farliga, tvärtom ger de karaktär och liv åt golvet.

- Vi som jobbar med trägolv tycker att det skall synas att golvet är av trä, det skulle se konstigt ut med ett blankt och alldeles tätt golv i ett gammalt hus.

Den som inte står ut med golvspringor men ändå vill ha trägolv kan välja ett lamellgolv. Sådana golv har ingen historisk förankring, men kan passa bra i nyare hus och lägenheter med betongbjälklag för att ändå få den rustika känslan av trägolv. Lamellgolv består av tre hoplimmade skikt av trä: ett undre skikt i längsgående furu, ett mittskikt i tvärgående furu och ett övre längsgående skikt i det träslag man väljer på sitt golv; ek, furu eller ädelträ. Lamellgolven klickas eller limmas ihop med varandra och kan läggas på alla underlag. Konstruktionen kallas flytande, då den "flyter" på underlagsgolvet. Mikael Boman på Ekens golv i Stockholm ser många fördelar med lamellgolv.

- De tål att slipas 3-5 gånger, det blir inte massa springor och sprickor, de kan läggas på alla typer av undergolv som gamla trägolv, spånskiva och betong. Skall man däremot lägga ett bärande golv direkt på bjälklaget skall man välja ett massivt trägolv, det blir tyngre och stadigare.

Finns inga genvägar
De golv man köper är ofta behandlade på olika sätt, i dag är olja populärast och ofta har golvet oljats redan på fabriken. Hos Baseco väljer hälften av kunderna fabriksoljat golv, hälften obehandlat.
 
- De som köper obehandlat golv väljer sedan att lacka, olja eller göra golvet till skurgolv, berättar Krister Abrahamsson och fortsätter:

- Ofta blir det allra bäst om man behandlar golvet själv, det blir lite mer känsla än på fabriken.

Många av de uppfinningsrika varianterna av oljor, vaxer, lut, sidenlacker och borstningar utlovar likadan silvrig yta som på skurgolv, men sanningen är nog att det bara är rotborste, såpa och kallvatten som fungerar i längden.

- Vill du ha ett traditionellt golv är det såpskurning som gäller, säger Linda Lindblad.

Ett nytt golv kan man möjligen olja en första gång, för att skydda det från spill och fläckar, och sedan börja såpskura. Man kan också använda extra fet såpa första gången och sedan skura regelbundet med vanlig såpa så att golvet blir mättat.
Linda Lindblad menar att de olika moderna golvbehandlingsmetoderna mest handlar om patinering.

- Man behandlar golvet för att det skall se gammalt och charmigt ut, men det syns ändå att det är nytt. Du ser på sågningen, på träets kanter, på ytan att det är nytt. Vill man dölja det kan man måla golvet så blir det mer traditionellt.
Annons Pil ner


Spara
Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp
Annons Pil ner

 

Annons Pil upp
Annons Pil ner


Annons Pil upp


Just nu 12 objekt