En gång i tiden var förödelsen total, men den åländska sommarvillan från 1917 står kvar. I mer än 30 år har ägarna ägnat somrarna åt att bevara släkthuset Villa Hemskär.

Foto: Tiina Tahvanainen

Ägarna har valt att restaurera den gamla villan lite i taget. Golven är fortsatt sneda, och här är svårt att hitta några räta vinklar. Möblerna är en blandning av antikfynd, ärvda ting och sådant som stått här i huset från början.

Foto: Tiina Tahvanainen

Arkitektoniskt och byggnadstekniskt är det välvda taket mest speciellt i huset. När träden var lägre kunde man sitta här och njuta av kvällsljuset.

Foto: Tiina Tahvanainen

De råa timmerväggarna är tidsypiska för många sommarvillor i svenskfinland, men den stora glasrutan i fönstret rakt fram är speciell. Kännare menar att före första världskriget hade man inte tekniken att tillverka så stora rutor, ändå finns här denna och en annan som står i ett förråd som reserv.

Foto: Tiina Tahvanainen

Önskas en kopp kaffe får man sätta fyr i vedspisen i köket. De gamla plåtburkarna på hyllan och köksattiraljerna på bänken ville ingen ha på 1970-talet då huset i stort sett tömdes på bohag.