Svarta prickar på panelen – är det mögel?

I varje nummer svarar Sveriges bästa byggnadsvårdsexperter på dina frågor om ditt hus och renovering. Ta chansen att få experthjälp! Mejla dina frågor! Bifoga högupplösta bilder och gärna måttsatta ritningar. Frågor utan bilder besvaras inte. Vi besvarar inte frågor privat, endast i tidningen som senare publiceras här på hemsidan.Prenumeranter har förtur. Ställ din fråga till expert@gardochtorp.se

Ser det ut så här? Använd ett pH-neutralt diskmedel. Spara antimögel-tvättmedlet till det är dags för ommålning.

 

Fråga: Vi bor i ett panelat hus från 1830-talet. Delar av panelen byttes ut när vi målade om huset för cirka sju år sedan med gul linoljefärg. Huset har alltid målats med linoljefärg, så vitt vi förstår. Nu har det till vår förskräckelse dykt upp svarta prickar på panelen. Kan det vara mögel? Har vi gjort något fel när vi målade om? Vad kan vi göra?

Erik och Karin i Arvika

Expert Björn Olsen, Linoljeföreningen, svarar: Grattis till ert fina hus. Har det stått sedan 1830 så lär det nog kunna stå i 200 år till. Allt handlar ju om hur husen byggs och hur de tas om hand. Gamla trähus har en helt annan träkvalitet än den du vanligtvis får i dag. Man var noga med vilka delar från trädet man valde och det fick oftast torka i flera år innan man började bygga med dem.

Den färg man använde var vanligtvis slam- eller linoljefärg, beroende på de ekonomiska resurser ägaren hade. Linoljefärg var en lite exklusivare färgtyp som alla inte hade råd med. Det är skönt att se att ni hållit den traditionen vid liv – fortsätt med det.

Linolja är ett organiskt material, så att det kan bli mögelpåväxt på en sådan färg är inte så konstigt. Men det kan du även få på plastfärg – eller på bilen om du inte tvättar den på sju år. Men liksom bilen kan du med fördel tvätta fasaden om den blir smutsig – eller får påväxt. Använd då helst ett pH-neutralt tvättmedel (till exempel vanligt diskmedel i vatten) om ni inte har för avsikt att måla om huset. Starkare antimögel-tvättmedel bryter ner linoljan och därmed färgskiktet i förtid, så det använder man oftast i samband med att man ska måla om huset. Kommer prickarna tillbaka på samma plats igen kan sporer ha tagit sig igenom färgskiktet och då kan det vara skäl at använda ett starkare antimögelmedel.

Linoljefärg för utomhusbruk ska alltid innehålla en viss mängd zink för att motverka påväxt. Vissa linoljefärger har också ytterligare fungicider (antimögelmedel) i för att förstärka det skyddet. Ser färgen för övrigt bra ut – utan blåsor eller sprickor – så har ni troligtvis gjort ett bra jobb när ni målade senast. Att den kommer att krita – och därmed gå ner lite i glans och kulör – är en helt naturlig del av linoljefärgens livscykel. Lycka till!