”Ta chansen! Återskapa din favorittapet i nytryck, helt gratis!” uppmanade vi er läsare. Och som det har strömmat in tävlingsbidrag! Vilken ynnest för oss och vår samarbetspartner Handtryckta tapeter! Nu har juryn sammanträtt och enats om tolv finalister, här är de.

7a meta hjulstad
Slingrande blommor
Sekelskifte 1800–1900. Mönstret har element av det sena 1800-talet med blommor som slingrande täcker hela väggytan, tillsammans med modernare inslag som att vi i princip kan artbestämma blommorna (krysantemum och tulpaner). Även färgskalan pekar framåt mot 1900-tal.

11b bodil svaboe
Relief
Tapet i grisaille, 1860-tal. Mönstertypen med arkitektoniska ornament i reliefverkan är vanlig vid tiden. Fortfarande blocktrycks tapeter i stor skala, men den här tapeten är valstryckt. Mönstret är gjort i vitt, grått och ultramarinblått på en ljusgrå botten, men färgvallarna som bildas vid valstryckningen ger intryck av ett större antal valörer och förhöjer illusionen av relief.

3 mona linden jacobs
Nystil
Valstryckt tapet i två gula toner på ett infärgat papper som troligen varit grå–blått. Hela tapeten är rejält blekt och gissningsvis går det att se de ursprungliga färgerna om skarvarna tas isär. Sent 1800-tal med influenser från olika nystilar och arkitektoniska ornament. (Bården ligger löst och tapeten är uppochner på bilden.)

1 peters tapet
Skimrande
Cirka 1850. Blocktryckt tapet i så kallat iriserande tryck vilket innebär att tryckblocket färgas in i flera färger som mjukt tonas in i varandra. I den här tapeten är tryckfärgerna rött och vitt på en mellanblå botten. Tekniken är tänkt att imitera skimrande siden.

 5bae0fb235c2e 5bae0fb235c7a2a anna maria lindblad ovre kullen.jpg
Femöres
Valstryckt tapet i ultramarinblått på oblekt, troligen ganska tunt, papper. En så kallad femörestapet (billiga tapeter som många hade råd med). Lite svårdaterad på grund av det lite ovanliga mönstret, men troligen från cirka 1870.

5c monica dahlin
Djärva former
Mönster i Art Deco-stil, 1920-tal. Många tapeter från tiden har riktigt mörk bottenfärg, ofta brun men även kraftigt blå och svart som i det här fallet. Mönstren består ofta av hårt stiliserade blommor med djärva former. Tapeten är valstryckt med tunna färger som flyter in i varandra vid tryckningen och ger ett nästan handmålat intryck. Notera att papperets färg sparats ut och bildar konturer.

4 mattias blomberg
Materialimitation
1970-talet experimenterar med mönstertyper och olika materialimitationer, precis som det sena 1800-talet. Här en lapptäcke-tapet med textil känsla och klara färger. Det går inte att avgöra från bilden, men den kan ha ett praktiskt tunt plastskikt för att vara avtorkningsbar.

9 jon enestig
Klassicism
Vältecknat mönster från cirka 1915–1920 med inslag av nordisk klassicism. Tankarna går till tapetmönstret Elsagården av Uno Åhrén, men även till servisen Pyro av Wilhelm Kåge.

6a bjarne hesselholdt
Wienerjugend
Tapet från cirka 1910 i Wienerjugend-stil. Jugendstilens naturalistiskt avbildade växter och böljande linjer övergår i stramare mönster ofta komponerade i ränder, och där blommorna hålls inom geometriska former. Tryckfärgerna i grönt och rosa har troligen blekts ganska mycket.

8a ingela asplund
Prinsesstårtegrön
Jugendstil 1900. Naturalistiskt avbildade blommor med långa slanka stjälkar luftigt utplacerade över väggytan. Grönt i olika nyanser är mycket vanligt, gärna som här: Prinsesstårtegrönt
i kombination med rosa och klart rött.

10c jonatan staaf
Asiatisk touch och tusch
Mönster från 1920-talet med asiatisk influens. Tapeten har en brun effektbotten tryckt med två bruna färger och ett svart rastermönster för att ge en textil känsla. Mönstrets sirliga kvistar påminner nästan om tuschmåleri till formen. Färgerna är vanliga för tiden, lila och brun-beige tillsammans med guldbrons.

12a torp
Provinsiellt
Blocktryckt tapet på våder av sammanklistrade ark, cirka 1840. Mönstrets uppbyggnad med blommor som växelvis vänder sig åt höger och vänster i en relativt rak upprepning påminner om lyxiga franska tapeter från tiden som även de kan ha ett bottenmönster ton-i-ton med bakgrunden. Mönstret är enkelt och har en charmig lite provinsiell karaktär men är vältecknat och även tryckblocken som använts är välskurna.

Vad händer nu?
Spänningen stiger – vinnaren presenteras i nummer 10!
Håll utkik den 15 november. kanske blir det din favorit!

NUVARANDE Här är de 12 finalisterna!
NÄSTA Pyttetorp utanför Nora