Hjälp, vi får inte trapphuset vettigt

I varje nummer svarar Sveriges bästa byggnadsvårdsexperter på dina frågor om ditt hus och renovering. Ta chansen att få experthjälp! Mejla dina frågor! Bifoga högupplösta bilder och gärna måttsatta ritningar. Frågor utan bilder besvaras inte. Vi besvarar inte frågor privat, endast i tidningen som senare publiceras här på hemsidan.Prenumeranter har förtur. Ställ din fråga till expert@gardochtorp.se

 

bollestad220_5

Foto: Jonas Tobin

Dörren in till nuvarande inomhustrappa.

Fråga: Vi bor på en avstyckad gård i Bohuslän utanför Kungälv. Huset är byggt 1918 och renoverat i omgångar. Det största ingreppet gjordes någon gång på 1970-talet då fasaden fick panel av plast och fönstren byttes. Vi har börjat sätta tillbaka gamla fönster med ursprungliga mått och glädjer oss åt vilket lyft det blir! Även fasaden ska återställas till trä framöver.

bollestad220

Det utanpåliggande trapphuset 1918.

Tyvärr revs även det gamla trapphuset när renoveringen skedde och trappan till övervåningen står i dag i ett hörn inne i huset. Där planerar vi nu att göra ett större badrum, men då måste trappan flyttas och vi vill därför bygga tillbaka trapphuset. För närvarande är badrummet mycket litet och går delvis in under trappan. Vi hittar ingen bra lösning att sätta trappan inne i huset och då förlorar vi dessutom ett rum. Övervåningen är inte inredd (förr var där oisolerade sommarrum) men det ska den bli framöver.

Hur ska trapphuset utformas för att fungera som en liten groventré samt passage till övervåningen? Kan den eventuellt på ett vackert sätt göras lite större än originalet utan att det känns för trångt med tanke på den lilla ”innergården” mellan uthusen? Vi vill ju helst ha en normalstor trappa där möbler med mera kan bäras upp utan problem. Åt vilket håll bör trappan svängas och hur placerar vi fönstren? Går det att få in en liten garderob, så vore det bra.

Takhöjden på första våningen är 2,6 meter och mellan-
bjälklaget är cirka 15 cm.

På ovanvåningen på samma gavel satt förr fönster av den stora varianten, men vi tycker de ser överdimensionerade ut och det känns finare att sätta mindre fönster som det var på andra gaveln. Vad tror ni?

En detalj är att trapphuset inte är centrerat på gaveln, utan placerat lite åt höger. Varför?

När färgfotot är taget vet vi inte, men där ser man nuvarande trapphus och dess ingång. Den svartvita bilden borde vara tagen när huset är nybyggt, då det ännu är omålat.

Jonas Tobin och Anna Heverius

 

Expert Paul Wilund (arkitekt MSA/ byggnads-
antikvarie) svarar:
Hej. Självklart ska ni bygga tillbaka trapphuset. Det skänker ert hus karaktär. Det är dessutom en kulturhistoriskt intressant detalj med det utanpåliggande trapphuset. Som jag ser det så berättar det om hur huset tänktes kunna användas då det byggdes. Trappans placering tyder nämligen på att man ville kunna dela på huset i två bostäder, en på bottenplanet och en på övre planet. Från trapphuset kunde man nå övre våningen utan att behöva passera bottenvåningens bostad. Detta kunde ju vara praktiskt för ägarfamiljen om man ville dryga ut kassan med uthyrning, eller inhysa tillfälligt anställda en tid. Den svart-
vita bilden där huset har stått omålat ett tag visar att man nog kunde behöva dryga ut kassan lite.

Jag har ritat tillbaka ert trapphus men förlängt det med 10 cm på bredden. Man får då en trappa som har en diameter på cirka 2,40 meter. Detta bör fungera utmärkt för att bära upp möbler. Trapphuset kan dessutom göras helt öppet, så det kommer att gå att skicka upp större möbler som sängar eller annat rakt upp till övervåningen, utan att gå i trappan. På många äldre trapphus så kunde man demontera det övre trappräcket för att förenkla möbelflyttandet.

Om man beräknar er trappa så verkar den behöva cirka 15 steg för att få rimligt stora plansteg på ett trekvarts varv. Då blir varje steg cirka 17,5 cm högt, vilket är acceptabelt. Men en trappleverantör kan säkert förbättra denna beräkning i detalj. Det enda rimliga är att göra trappan så att stigningen är medsols. Då börjar man med ett vilplan framför dörren på båda våningsplanen.

A-ritn Tibon-Tobin 1.50 skiss 1

Expertens ena förslag till nytt trapphus, där groventrén ligger i själva trapphuset på samma sätt som det var från början.

Jag har gjort två skisser. I den ena så ligger groventrén i trapphuset, på samma sätt som det var från början. Detta blir ju fint, inte minst från utsidan, men det blir lite trångt på nedre plan.

Tyvärr så innebär de kompakta måtten också att man är tvungen att passera ”grus-zonen” innanför ytterdörren när man går mellan våningsplanen. Det innebär att man riskerar att smutsa ner strumporna på vintern och man drar sedan runt smutsen i huset. Jag avråder nog från denna lösning, men är detta inte er huvudentré så kan det kanske fungera.

Om ni bygger denna variant så går det att inreda den lilla hallen på ett smart sätt med en klädhängare placerad under trappan till höger om entrédörren. Med en inbyggd skohylla under klädhängaren så kan ni få undan skor och ytterkläder.

A-ritn Tibon-Tobin 1.50 skiss 1

Det andra förslaget med lite större groventré utanför trappan.

Den andra skissen har en liten utbyggd hall utanför trappan. Förvaringsmöjligheterna är desamma i denna variant, men man slipper gå genom gruszonen när man går mellan våningsplanen. Jag tänker att denna kan göras som en ganska enkel byggnadsvolym med ett flackt papptak. Funktionellt så innebär möjligheterna att hålla smutsen utanför husets passageytor en stor fördel.

Man bör kanske nämna att det inte är någon stor groventré i någon av varianterna, mer en liten hall.

Ni frågar också om råd om övervåningens fönster. På den gamla svartvita bilden är fönstren på var sida om trappan fullstora. Jag håller med om att det ser märkligt ut, fönstren krockar nästan med takfoten på trapphuset. Det ser tveklöst bättre ut med de lite mindre fönstren där, som på
andra gaveln.

Men jag tycker ändå att ni ska överväga att sätta in samma fönster som det var från början. Det ger huset karaktär. Dessutom så tolkar jag de stora fönstren som att man verkligen ville att övervåningens rum skulle upplevas som riktiga rum, och inte som vindskammare.

Detta är ett kulturvärde som, precis som trappans placering, berättar om hur huset användes. Så man kan välja, antingen så ordnar man upp husets arkitektur och sätter lite nättare fönster på övervåningens gavel, eller så väljer man det udda utseendet och den ursprungliga funktionen.

Lycka till med hus, trappa och hall!