Resor och event

Under 2018 gör tidningen flera spännande resor inom Sverige och utomlands. Vi ordnar också den populära Gård&Torp-dagen! Läs mer om våra resmål och arrangemang här!

Res med Gård&Torp till unika och härliga resmål! Vi har skräddarsytt unika resor och vi har alltid med oss experter och partners som har mycket erfarenhet och kunskap inom området. Våra resor ger minnen för livet och nya resmål blir snabbt bokade av tidigare resenärer. 

___________________________________________

Boka din plats redan nu!
Succén Gård & Torp-dagen är tillbaka den 21 september!

Denna gång med tema Inredning i äldre hus.

Foto: Skansen

Anmäl dig redan nu till fredagen den 21 september
kl. 12.30–18.30. Platsen är Skånska Gruvan vid Skansen, Stockholm. Pris 595 kr. I det ingår kaffe och bulle samt ett glas vin med tilltugg. Läs mer här!

___________________________________________

Estlands herrgårdar, en specialresa med Hans Lepp för Gård&Torp 30 maj–2 juni

Följ med på en specialresa till 100-års jubilerande Estland där konsthistorikern och kulturrådet Hans Lepp tar oss med till några av landets främsta gods och herrgårdar.

Vi besöker bl.a. släkten Stenbocks stamgods Kolk, von der Pahlens Palmse (Schloss Palms) och von Stackelbergs Riisipere neu Riesenberg. Just Riisipere genomgår en mycket omfattande renovering som vi får ta del av. På Padis herrgård tar Karl von Ramm emot och berättar hur familjen återköpt och renoverat det gamla släktgodset. I Tallinn (Reval) besöker vi bl a domkyrkan (den gamla riddarkyrkan) där Hans guidar bland begravningsvapen och epitafier varav flera med svensk anknytning. I svenska St Mikaelskyrkan tar kyrkoherde Patrik Göransson emot och berättar om församlingens dramatiska historia och hur man återfick kyrkan och restaurerade kyrkan efter Estlands självständighet. Utanför Tallinn besöker vi även ett gelbgjuteri och en stukaturverkstad. I byn Klottorp i svenskbygder på Estlands västkust besöker vi professor Göran Hoppe som visar sin gård uppförd efter förra sekelskiftets jordreform och tar oss med by byvandring. Resan ger gott om tid till umgänge och även egen tid i Tallinn. Gård & Torps chefredaktör Gunilla von Platen deltar under hela resan.

Dag 1. Onsdag 30 maj. Kl 15:40–15:55 samling i Värtaterminalen (ovanför den uppåtgående rulltrappan). Ciceron Hans Lepp och Gunilla von Platen från Gård & Torp möter och delar ut biljetter, ombordstigning. Kl 16:30 -18:00 eftermiddagskaffe följt av Estlandsföredrag av Hans Lepp i skeppets konferensavdelning. Gemensam trerättersmiddag med vin, kaffe & avec på kvällen.

Dag 2. Torsdag 31 maj. Kl 07:30–09:30 specialfrukost.
Kl 10:00 landstigning på egen hand i Tallinn och återsamling nedanför rulltrapporna i ankomsthallen. Kl 10:30 avfärd med hyrd buss. Resan går västerut genom landskapet Harjumaa (Harrien) till Padis där vi ser de mäktiga ruinerna av det gamla cistercienserklostret som grundades 1281. Klostret var under den katolska tiden en av de största markägarna i Estland och södra Finland. I den intilliggande herrgården tar Karl von Ramm emot oss och bjuder på en lunch inspirerad av gångna tiders herrgårdskök. Till kaffet berättar Karl om sin familjs långa historia i Baltikum och hur man återköpt och renoverat den gamla herrgården, där man idag driver ett högklassigt hotell.

Vi reser vidare ut på Nucköbygden, fram till evakueringen 1944 en urgammal estlandssvensk socken. Åren 1580–1710 befann sig Nuckö under svenskt styre, en tid då kulturlivet blomstrade, och redan 1650 omnämns den första folkskolan. Vi besöker här professor Göran Hoppe på hans renoverade bondgård från början av 1900-talet. Göran tillbringar en stor del av sin tid i Estland där han är mycket engagerad i estlandssvenska frågor bl a som styrelseordförande i Aibolands museum i Hapsal. Göran berättar om estlandssvenskarnas historia och tar oss med på en guidad rundvandring i byn Klottorp och på hembygdsgården med äldre estlandssvensk bebyggelse.

På återfärden till Tallinn besöker vi Riisipere/Neu Riesenberg släkten von Stackelbergs magnifika empireherrgård som nu är under en omfattande renovering efter en lång tid av förfall. Godsets corps-de-logi uppfördes 1818–21 i nyklassicistisk stil troligen efter ritningar av Carl Ludvig Engel.
De tyskbaltiska godsväldet nåde sin kulmen under senare delen av 1800-talet, då 1 500 gods ägde 90 procent av den odlade jorden. Den lönsammaste inkomsten på godsen kom från brännerierna som försåg den ryska marknaden med vodka.
Åter i Tallinn vid cirka kl 19 med incheckning på vårt centrala hotell, Tallink City Hotel med efterföljande gemensam trerättersmiddag med två glas vin och kaffe på hotellet.

Dag 3. fredag 1 juni. Kl. 07:30–08:30. Kl 08:45 avresa med hyrd buss till restaureringscentret KAR i Tallinns utkant. Här får vi bekanta oss med gelbgjuteri, där gjutmästaren visar hur dörrhandtag och malmkronor gjuts och poleras. I stuckatur-
verkstaden tar vi del av stuckatörernas arbete med gipsgjutning av takrosetter och andra byggnadsutsmyckningar.

Tillbaka i centrala Tallinn väntar kyrkkaffe i svenska
St Mikaelsförsamlingen, där kyrkoherde Patrik Göransson tar emot. Efter kaffet berättar Patrik om församlingens dramatiska historia och restaureringen av kyrkobyggnanden. Patrik guidar även i kyrkomuseet som innehåller klenoder från det svenska pastoratet i Estland.
Hans Lepp leder oss sedan upp på Domberget, den över staden i det gamla Tallinn/Reval. Domberget höjer sig över staden och ger en fantastisk utsikt och likaså en spännande historia med sitt slott, sina kyrkor och adelspalats. Här levde den baltiska adeln vintertid, den s.k. dombergssocieteten Här besöker vi St Mariakyrkan, idag domkyrka för den evangelisk-lutherska kyrkan i Estland, tidigare balttyskarnas riddarkyrka. Hans guidar bland kyrkans.
Vi avslutar vår vandring i den nedre staden, borgarnas och hantverkarnas stad i det gamla Tallinn.
Egen tid och middag på egen hand.

Lördag 2 juni kl 07:30–09:30 frukost och utcheckning.
Kl 09:30 avgång med hyrd buss. Vi far rakt österut på vägen mot Narva. Efter ca en timme kommer vi till Kolk,  familjen Stenbocks magnifika stamgods som en gång var det största godset i Estland med över 50 000 hektar och som var i familjen Stenbocks ägo från sent 1600-tal till 1940, då den sista ägaren, Margareta Stenbock, lämnade det för att framleva resten av sitt liv i Sverige. Nuvarande herrgårdsbyggnad stod klar i mitten på 1600-talet. Byggherre var Jakob De la Gardie (som fått Kolk  i förläning av Gustav II Adolf). Han använde troligen samma ritningar till Kolk som Hans Jacob Kristler gjort för Jakobsdal/Ulriksdal i Stockholm. Under 1700- och 1800-talen  påbyggdes Kolk med mangårdsbyggnaden med tempelfront. Under Kolks glansdagar levdes här ett storstilat liv med praktfulla fester. Under andra världskriget försvann godsets värdefulla porträttsamling som numera finns i Polen. Idag väntar godset på en omfattande restaurering. Intill herrgården ligger ruinerna av det gamla godsbränneriet. De baltiska godsens guldålder inföll under 1800-talet, då godsbrännerierna levererade vodka till hela den ryska marknaden. Den stora vodkaförsäljningen skapade underlag för de magnifika herrgårdsbyggnander som nu uppfördes.

Färden går vidare till godset Palmse (Palms) uppfört på 1690-talet för familjen von der Pahlen av Jacob Staël von Holstein. von Holstein räknas som den första arkitekten i Estland. Under sin utbildning reste han med Erik Dahlbergh i Italien, Holland och Frankrike. Idag är herrgården och parken iståndsatt som statligt museum och visar ett baltiskt gods i all dess glans. Här ser vi herrgården med den vackra parken och äter vår lunch.

Resans sista programpunkt blir det kejserliga slottet Kadrioru loss (Katarinaslottet)  i Kadriorgparken (Catherinenthal) strax öster om centrala Tallinn, Slottet, som en gång hyste Gustaf V som gäst, rymmer idag den estniska statens samlingar av äldre utländsk konst. Platsen valdes av Peter Den Store som ville ha ett lustslott i stadens närhet. Den italienske arkitekten Niccolo Michetti påbörjade uppförandet av slottsparken och slottet 1718 i fransk barockstil. Från mitten av 1700-talet har alla ryska tsarer bott på slottet. När Estland blev självständigt gjordes slottet först om till konstmuseum och sedan till statsöverhuvudests residens. Efter att Estland åter blev fritt 1991 har slottet har genomgått en omfattande restaurering till delar finansierat med stöd från Sverige. I slottet ser vi bl a den stora salen med rik barockstuckatur och den på 1930-talet tillbyggda banketthallen.

Cirka kl 17:00 incheckning Tallink Färjeterminal.
Kl.20:30 gemensam middag smörgåsbord med vin/öl.

Dag 5
Söndag 3 juni
Kl 07:00–09:30 frukost.
Kl 10:00 ankomst Värtahamnen Stockholm.

Resefakta:
Pris 9 750 SEK för prenumeranter av Gård & Torp annars
10 750 SEK
Tur och retur i delad fönsterhytt på Tallink, trerätters middag med två glas vin, kaffe och avec på utresan, smörgåsbord med vin/öl på hemresan, specialfrukost på ut- och hemresan,
två nätter i delat dubbelrum på fyrstjärniga Tallink City Hotel, två hotellfrukostar, en trerätters middag med två glas vin i land. två luncher i land, två kafferaster i land, samtliga inträden och transporter enligt program.
Tillägg Enkelhytt, fönster och enkelrum på hotellet, 1 500 SEK.


SLUTSÅLD!
Kulturarv i Österbotten 
12–17 september  

Stundars by i Österbotten.

I vackra höstfärger reser vi till Finlands svenskbygder längs Bottenhavet. Vi får bland mycket annat uppleva den unika trähusbebyggelsen i de gamla handelsstäderna Raumo och Kristinestad. Byggnadsvårdsnestorn i Österbotten, Peter Båsk, tar oss med till gårdsägare som restaurerar sina gamla hus och i Stundars möter vi en nyskapad by med restaurerade och flyttade äldre kringbyggda bondgår-
dar. Vi får se Zacharias Topelius nyligen restaurerade barndomshem i Nykarleby, och vi stannar till i den lilla bruksorten Norrmark för att besöka Villa Mairea uppförd av Alvar Aalto för konstmecenaten Maire Gullichsen. På Ytterö utanför Björneborg träffar vi Cecilia Rosenlew som berättar om de sommarvillor som här uppfördes för det framväxande borgerskapet under senare delen av 1800-talet.

Vi bor bekvämt i tvåspråkiga Vasa. Vi färdas i makligt tempo med tid för umgänge och egen tid i Vasa. Gård och Torps chefredaktör Gunilla von Platen och Mejt Resors Ola
Olsson
medverkar under hela resan.

Program i korthet:
Vi samlas i Värtaterminalen i Stockholm onsdag
12 september
senast kl. 19.00. Föredrag och därefter trerätters middag ombord på Silja Lines fartyg. Ankomst Åbo torsdag kl. 7.00. Vi reser vidare med buss till Raumo, känt för den unika trähusbebyggelsen. Efter rundvandring med guide och besök på stadsmuseet fortsätter vi till Norrmarks bruk där vi får en guidad rundvandring i bruksområdet och visning av Alvar Aaltos berömda Villa Mairea. Efter lunch besöker vi Benviks gård från 1778 som visas av ägaren. Därefter incheckning på hotell Sokos Royal i centrala Vasa.

På fredagen ansluter byggnadsvårdaren Peter Båsk. Han tar oss först med till den finländske historikern och författaren Zacharias Topelius barndomshem, Kuddnäs gård i
Nykarleby som räknas som en av Österbottens främsta sevärdheter. I byn Solf söder om Vasa besöker vi Stundars museum (Österbottens motsvarighet till Skansen).och därefter den unika levande byn dit ett tjugotal ödehus och gårdar flyttats och rustats och där vi blir välkomnade i några av gårdarna.

Lördagmorgon åker vi till byn Västerhankmo där vi besöker gården Åppsto som ägarna varsamt renoverar. Färden går vidare till Grönvik gård vid den gamla hamnplatsen vid Iskmo by norr om Vasa. Här tar gårdsägarna emot och berättar om den omfattande renoveringen av den gamla förvaltarbostaden från 1780-talet. På eftermiddagen tar ägarna till den restaurerade gården Backliden från 1880-talet emot oss. Gårdsägarna Sabina och Yngve Lithén berättar om den omfattande restaureringen. Och därefter finns tid för egen rundvandring och möjlighet till museibesök i Vasa.

På söndag åker vi till Kristinestad med sitt unika trähusbestånd. Vi besöker Lebellska köpmansgården från 1760-talet, i dag museum. På Ytterö utanför Björneborg växte en av Finlands främsta badorter fram under senare delen av 1800-talet. Vi träffar Cecilia Rosenlew som skrivit boken Punsch på glasverandan – villaliv på Ytterö i Björneborg. Sedan tar vi oss ner till Åbo och Siljaterminalen med ombordstigning kl. 20.00 och smörgåsbord ombord.

Måndagmorgon anländer vi till Stockholm kl. 06.10
(den tidiga ankomsten beror på att lastbilarna ska slippa morgontrafiken).

RESFAKTA

Pris: Prenumeranter 10 750 kr,
ordinarie pris 11 750 kr.

Enkelrumstillägg: 1 500 kr.

Anmälan och frågor om resan:
Ola Olsson, Mejt Resor,
ola@mejtresor.se 070-422 01 74.

 

Allt detta ingår:
Båt Stockholm–Åbo t o r med Silja Line, med del i A2 fönsterhytt, trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec på utresan. Smörgåsbord med vin och öl på hemresan. Sjöfrukost ombord. Tre övernattningar i Vasa på fyrstjärniga SOKOS Royal inkl. hotellfrukost. En middag med två glas vin iland, fyra luncher iland, två förmiddagskaffe, fyra eftermiddagskaffe, samtliga transporter och inträden enligt program.

___________________________________________

Följ med oss på en minnesvärd resa till Kina 19-27 oktober

Följ med oss på resan som börjar i den tidigare kejsarstaden Xian, där den legendariska Sidenvägen startade. Vi fortsätter med tåg till huvudstaden Peking där flera världsberömda sevärdheter väntar på oss. Upplev historiska miljöer, strövtåg i gamla gränder (och prisvärd shopping för den som önskar!) 

Program i sammandrag

Dag 1 – Skandinavien Avresa med Finnair från Stockholm/Göteborg/ Köpenhamn via Helsingfors till Xian.

Dag 2 – Xian Frukost ombord, ankomst Xian, lunch, incheckning på Grand Dynasty Cultural Hotel, Shaanxi Historiska museum, Stora Vildgåspagoden, välkomstmiddag.

Dag 3 – Xian Frukost, Terrakottaarmén inkl lunch, promenad i de gamla kvarteren. På kvällen tillval: Dumplingmiddag och sång- och dansföreställning från Tang-hovet

Dag 4 – Xian – tåg till Peking Frukost, Hangraven Yangling, lunch, transfer till järnvägsstationen. Avresa med snabbtåg till Peking, inkvartering på Jianguo Hotell, middag.

Dag 5 – Peking Frukost, Himmelska fridens torg, Förbjudna staden, lunch hemma hos familj som också visar hur man gör dumplings, cykelriksha genom gränderna, Trumtornet, antikvitetsgatan Liulichang. På kvällen tillval: Middag och Kung Fu show på Red Theater

Dag 6 – Peking Frukost, Taji i Ritanparken, Kinesiska muren vid Mutianyu, cloisonnétillverkning, lunch inkluderad. Middag på egen hand.

Dag 7 – Peking Frukost, Familjen Pans kuriosamarknad, Himmelens tempel, shopping på marknaden Hongqiao/Pärlmarknaden, lunch, konstnärskvarteren 798, programfri kväll.

Dag 8 – Peking Frukost, Programfri dag för egna strövtåg i Peking. Tillval: Sommarpalatset inkl lunch. På kvällen gemensam avskedsmiddag med Pekinganka.

Dag 9 – Hemresa Frukost, Flyg med Finnair via Helsingfors, hemkomst samma dag.

Detaljerat dag-för-dag program

Dag 1 – Avresa
Avresa med flyg från Skandinavien med Finnair via Helsingfors till Xian, avresa från Helsingfors 17.45. Tidsskillnaden mellan Sverige och Kina är + 6 timmar när vi har ”sommartid”, dvs Kina är 6 timmar före oss. Middag ombord. .

Dag 2 – Xian
Frukost ombord. Ankomst 06.40 till Xian. Härifrån utgick den sägenomspunna Sidenvägen. Under Tangdynastin (618-907 e Kr) hette staden Chang´an (Eviga friden) och var världens största stad. Här lastades kamelkaravanerna med siden, kryddor och andra dyrbarheter. I månader drev sedan kamelförarna sina ”ökenskepp” västerut genom bergspass och vidsträckta öknar. Längs vägen stötte de på såväl karavanplundrare som persiska prinsar och europeiska handelsmän. Alla hade de lockats av rykten om rikedomarna i Mittens rike. Historiska museet i Xian rymmer en av Kinas mest förnäma samling av konstskatter. Föremålen från Tang, en av Kinas mest höstående perioder, är särskilt fina. Men här finns också värdefulla fynd från de mer än 5000 år gamla kulturerna fram till de senare dynastierna. Lunch och incheckning på vårt hotell. Under eftermiddagen besöker vi även Stora Vildgåspagoden, dit munken Xuan Zang under 600-talet förde viktiga buddhistiska skrifter från Indien. På kvällen gemensam välkomstmiddag.

Dag 3 – Xian
Vi beger oss ut på slätten som omger det moderna Xian där hela 72 kejsare och kungar ligger begravda. Främst av dem alla är förstås den förste kejsaren av Qin. Redan 247 f Kr när han som 13-årig prins bestigit tronen började man arbeta på hans grav. 36 år senare var den färdig. Som mest arbetade 700 000 man med gravanläggningen. Den underjordiska armén av terrakotta skulle bevaka ingången till kejsarens grav, därför står soldaterna i stridsformering. Inne i graven riggade hantverkare upp armborst med pilar som omedelbart skulle döda inkräktare. Kejsarens bihustrur och alla arbetare tvingades följa kejsaren i döden för att gravens hemlighet skulle bevaras. En av vår tids allra märkvärdigaste arkeologiska fynd som upptäcktes 1974 när några bönder skulle gräva en brunn. Lerfigurerna är i naturlig storlek och men beräknar att det är ca 8000 man och de föreställer kejsarens elitgarde med officerare, soldater, bågskyttar, fotfolk och kavallerister med hästar. En gång var de färggrant målade och utrustade med vapen och brynjor. Idag är färgerna och redskapen borta men armén står där förvånansvärt väl bibehållen och nästan levande i den gulröda lössjorden. Vi besöker de väldiga utställningshallar som byggts över flera av utgrävningsfälten. Gemensam lunch.
Under eftermiddagen kommer vi att promenera genom de gamla kvarteren i Xian där den Stora moskén ligger, många små gränder finns i detta område. Moskén är byggd i kinesisk stil och härstammar från Tangdynastin, nuvarande byggnad är från Ming. Än idag finns många muslimer bosatta i Xian.
På kvällen erbjuds tillval, dumplingmiddag och sång- och dansföreställning från Tang-hovet (Bokas och betalas på plats).

Dag 4 – Xian, snabbtåg till Peking
Vi checkar ut efter frukost och bussen tar oss till Hangraven Yangling. Här kommer vi se en annan typ av gravfigurer i ett modernt museum som byggts över platsen. Figurerna är mindre i storlek och vi kan komma dem närmre, man går på ett glasgolv över delar av utgrävningen.
Gemensam lunch och sedan transfer till järnvägsstationen för avresa med tåg. Vi stiger på snabbtåget vidare till Peking. Incheckning på centralt belägna Jianguo Hotel. Middag. 

SONY DSC

Dag 5 – Peking
Vi inleder dagen med ett besök på Himmelska fridens torg, den jättelika öppna plats som utgör Pekings absoluta centrum, alldeles söder om Himmelska fridens port (Tiananmen) varifrån Mao Zedong den 1 oktober 1949 utropade Folkrepubliken Kina. Maos jätteporträtt hänger fortfarande kvar ovanför porten, strax under det podium där han och de andra kinesiska ledarna hyllades av de miljontals rödgardister som samlades på torget under kulturrevolutionen på 60-talet. Och här slog regimen ned de studentdemonstrationer som ägde rum på torget under försommaren 1989. Mitt på torget står Monumentet över folkets hjältar, en granitpelare som restes 1958 med reliefer som skildrar händelser ur Kinas revolutionära historia. På torget ligger också den stora Minneshallen över Mao Zedong som hyser ledarens balsamerade kropp. Från torget promenerar vi in i kejsarpalatset, mera känt som den Förbjudna staden. Vi träder in genom den majestätiska Wumenporten och in i Förbjudna staden, en av världens allra främsta sevärdheter och under 500 år bostad för 24 kejsare. Skyddad från omvärlden av tio meter höga murar härskade Kinas kejsare härifrån över Mittens rike, omgiven av tusentals ämbetsmän, eunucker, tjänare och konkubiner. Förbjudna staden är världens största kejsarpalats och sägs ha 9 999 rum. Den himmelske kejsarens palats hade 10 000 rum, så hans världslige son fick nöja sig med ett mindre. Vi kikar in på den praktfulla Draktronen i Yttersta harmonins hall där kejsaren satt vid de mest högtidliga ceremonierna. Med lite fantasi kan man frammana bilder av hur det måste ha sett ut då Himmelens son framträdde för sina underlydande som hälsade honom med att slå pannan nio gånger i marken medan trummorna dundrade, cymbalerna klingade och rökelsekaren skickade sin väldoftande rök mot skyn. Och det är inte så särskilt länge sedan. Den siste kejsaren tvingades abdikera 1911. Vi lämnar kejsarpalatset genom den norra porten, alldeles intill parken runt Kolberget, där den siste Mingkejsaren 1644 hängde sig i ett träd, samtidigt som de manchuiska trupperna tryckte på från norr för att inta Peking. Manchuerna grundade Qingdynastin (1644-1911) som hade sin storhetstid under 1700-talet, då Kinas kultur och styrelseskick kom att väcka beundran också i det avlägsna Europa. Har du möjlighet att se filmen ”Den siste Kejsaren” före resan så blir mötet med den Förbjudna staden en riktig aha-upplevelse.
När vi lämnat palatset fortsätter sightseeingturen in i Pekings gamla gränder där vi ska åka cykelriksha hem till en kinesisk familj och äta hemlagad lunch. I gyttret av smala gränder och låga, grå hus, får vi en känsla av hur Peking såg ut förr i tiden. Det är en stor kontrast till de moderna stadsdelarna med skyskrapor och neonljus. Rundturen med riksha avslutas vid det gamla Trumtornet, som är under renovering, men om det är klart klättrar vi uppför den branta trappan och får utsikt över de kvarvarande, nu kulturmärkta, gamla kvarteren. På eftermiddagen fortsätter vi till den gamla konst- och antikvitetsgatan Liulichang.
På kvällen erbjuds tillval, middag och Kun Fu-föreställning (Bokas och betalas på plats).

 Dag 6 – Peking
Dagen får en härlig start då vi på morgonen besöker en av Pekings parker för att se – och kanske medverka i – traditionell kinesisk morgongymnastik. Överallt i parken samlas grupper av människor (mest 50-plussare) för att träna tai ji, qigong, svärdsdans mm. Många dansar pardans fast det är tidigt på morgoneon och utomhus. Det finns också de som ägnar sig åt jogging, gympa och styrketräning, medan andra bara sitter och fikar på medhavt te och pumpakärnor till ett parti mahjong.
Nu har vi ca 2 timmar att köra till Kinesiska muren. Från Gula havet i öster över bergskammar och slätter, längs breda floder och genom stora ökenområden slingrar den sig fram till sin sista utpost i Gobiöknen, nästan 700 mil lång. Den anlades för att skydda de jordbrukande folken i det egentliga Kina från de nomadiserande ryttarfolken i norr. Den kinesiska civilisationen uppstod runt Gula floden där det fanns goda förutsättningar för jordbruk. På stäpperna i norr var befolkningen boskapsskötare och man följde sina djur i jakten på bete. Var tiderna dåliga hände det att man gav sig på och plundrade de jordbrukande folken i söder som så småningom började bygga murar, ursprungligen bara stampade jordvallar, för att freda sig för attackerna från barbarerna i norr. På 200-talet f Kr lät den förste kejsaren av Qin (han med terrakottaarmén i Xi’an!) sammanfoga de många mindre murarna till ett enda, gigantiskt försvarsverk. Från vakttornen kan man se hur muren likt en väldig drake slingrar sig fram på bergstopparna långt bort i fjärran. Här stod för länge sedan väktare beredda till strid med lansar, pilbågar, frustande hästar och färggranna sidenfanor. Röksignaler från vakttornen sände budskap och varningar om fiender till posteringar långt bort i väster. Att stå här, högt uppe på den kinesiska muren vid Mutianyu är en av resans absoluta höjdpunkter! Vi åker linbana upp till muren, därefter kan var och en välja att promenera så långt man vill. Lunch inkluderad. Middag på egen hand.

 Dag 7 – Peking
Vi börjar dagen med att ta oss till Familjen Pans kuriosamarknad. En marknad både utomhus och med små butiker med otaliga varor och prylar till försäljning, här kan man gå länge och botanisera. Vi fortsätter sedan till Himmelens tempel ett stort parkområde i södra Peking. Den enda människa som kunde närma sig himlen var den främste bland människorna, d v s kejsaren som var Himmelens son. Kejsaren kom till Himmelens tempel varje vår i stor procession för att offra och be himlen om goda skördar. Den runda centrala byggnaden Bönehallen för goda skördar, symboliserar himlen. Med sitt vackra djupblå glaserade taktegel och fulländade form anses byggnaden vara en av de allra vackraste i hela Kina. Peking är även ett eldorado för shoppingsugna och vi besöker ävem en av marknaderna som finns, Hongqiaomarknaden, även kallad Pärlmarknaden. Lunch under dagen Under eftermiddagen åker vi till det spännande konstnärsområdet 798 med gallerier och utställningar. Programfri kväll.

Dag 8 – Peking
Programfri dag för egna strövtåg, shopping och upptäckter.
Tillval erbjuds: Utfärd till Sommarplatset inkl lunch (bokas innan avresa).
På kvällen samlas vi för avskedsmiddag, då Pekinganka kommer att serveras.

Dag 9 – Peking
Efter frukost, transfer till flygplatsen för hemresa med Finnair till Skandinavien via Helsingfors, med hemkomst samma dag.

RESEFAKTA

Prenumerantpris: 17 950 kr. Övriga 18 950 kr. Per person, del i dubbelrum.      

Tillkommer:  
Enkelrumstillägg  2 950 kr.                          

Tillval Sommarpalatset, 26/10,  300 kr
Tillval som bokas och betalas på plats:
Dumplingmiddag och Tangshow, 21/10,   290 yuan (ca 395 kr)
Middag och Kung Fu-show, 23/10,  220 yuan (ca 300 kr)            

Visum Kina – information medföljer bokningsbekräftelsen, ca 1500 kr.

Allt detta ingår: 

  • Avresa med Finnair från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn till Xian/ Peking t/r, ekonomiklass. 23 kg incheckat bagage.
  • Svensktalande kinesisk färdledare som leder resan samt Gård&Torps chefredaktör Gunilla von Platen.
  • Hotell av hög turistklass/första klass, I Xian, Grand Dynasty Cultural Hotel 2 nätter och Jianguo Hotel, Peking 5 nätter, del i dubbelrum, daglig frukostbuffet.
  • Program enligt ovan, inkl transporter och nödvändiga entréavgifter. Angivna måltider inkl måltidsdryck (alla frukostar och 6 luncher, 3 middagar).
  • Utförligt informationsmaterial Kina (med praktiska råd angående klimat, valuta, vaccinationer m m), karta över Peking (erhålls i Peking), parlör.
  • Passagerar- och säkerhetsavgift på avreseorten. Internationell flygplatsskatt i Peking vid hemresan.
  • Den som reser utan sällskap kan önska att dela dubbelrum med resenär av samma kön. Om ingen sådan möjlighet finns tillkommer tillägg för enkelrum.

Bokninggörs till Kinaresor, tel 08 545 95 200 eller www.kinaresor.se