Att ha några pigga, vackra höns som värper dina frukostägg, visst vore det livet på en pinne! Inte helt fjäderlätt, men inte heller någon svår, hårdkokt historia. Här berättar en frälst hönsägare hur du ska göra.

Sedan ett par år tillbaka har jag en flock dvärghöns fritt gående i trädgården. Jag minns precis hur det började:

Foto: Sophia Callmer

Guldsvart-blandande Dvärg Wyandotte. Närmast tuppen Hjalmar.

Det var en budgetsemester i Värmland. Jag och min man hade fått låna ett 1800-talshus i utbyte mot att vara hönsvakter en vecka. Varje morgon knackade jag på dörren till hönshuset och släppte ut dem, fröblandningen serverades, och ett glatt och tacksamt gäng skrockade kring mina fötter. Med tillbaka in i köket bar jag sedan en handfull varma ägg till frukost, och till middag fick vi lyxen att göra knallgul omelett på pinfärska ägg tillagad i järnpanna på vedspis. Mat som kan kallas äkta vara. Bättre än så blir det inte! Hönsen vi hade hand om var omhändertagna, de tillhörde de hårt framavlade hybridhöns som tjänstgjort i äggindustrin. Burhöns som levt inträngda utan möjlighet att få sina grundläggande behov tillgodosedda. Sina sista år fick de däremot ett bra liv som frigående sprätthöns. Det här sättet att skaffa höns är dock inte att rekommendera – annat än för att göra en akut räddningsinsats.

Foto: Sophia Callmer

Trädgården som hönsgård. Plymouth Rock, Faverolle och Rhode Island trivs finfint.

Det finns flera saker du måste tänka igenom innan du skaffar höns:

Hönsraser

Ett grundkrav är givetvis att hönsen ska tåla svensk vinter. Ska du ha dem för äggens eller köttets skull? Till de tunga köttraserna hör sorterna Brahma och Dorking – men de flesta som går i hönstankar är i första hand intresserade av äggen. Bor du på landet eller i ett villakvarter? Som trädgårdshöns förespråkas härdiga, lugna raser som inte flyger i väg till grannarna. Dit hör de som utvecklades på 1800-talet som New Hampshire, Orpington, Rhode Island Red, Faverolle, Sussex, Kochin och Wyandotte. De värper bra, är vackra att se på och blir lätt tama. Några av dem finns också som dvärghöns. En fördel med dvärgvarianten är givetvis att de kräver mindre utrymme.

Kan jag ha höns i villakvarter?

Även i ett villakvarter är det tillåtet att ha en liten flock hönor på uppemot fem till sju stycken. Olika kommuner har dock olika bestämmelser, en del kräver att man söker tillstånd först, andra vill att grannarna får säga sitt. Det sistnämnda gäller särskilt om man vill ha en tupp. Det är inte alla som uppskattar att bli väckta i arla morgonstund av ett galande. Samma sak om man bor mitt i stan. På en bakgård går det utmärkt att hålla sig med några hönor, men tuppen får vackert stanna på landet.

Foto: Sophia Callmer

Den ståtliga hönan med sin kyckling är av sorten Kochin. Färskt grönt gräs som foder gör gulan färgstarkare.

Lantraser

Intressanta är annars de svenska lantraserna som består av lokala stammar från enskilda gårdar där flockar hållits i generationer utan yttre inblandning. Dessa är lämpligast att ha om man bor på en gård med ordentligt med svängrum, inte i en liten hemträdgård. Det är Svenska Lanthönsklubben som driver genbanksarbetet för att bevara dessa utrotningshotade raser. Skånsk blommehöna, Åsbohöna, Hedemorahöna och Gotlandshöna är några av dem. Den sistnämnda en av våra mest ursprungliga som rekommenderas fortsätta hållas avskild från fastlandets raser. Klubben arbetar också med bland annat Ölandshöna, Kindahöna och Gammalsvensk Dvärghöna som är lik den tidiga Röda djungelhönan, en av fyra arter som dagens höna härstammar ifrån – ett indiskt släkte som är uppemot 5 000 år gammalt. Mitt eget val föll på en Dvärg Wyandotte som är framavlad både för sin härdighet och förmåga att värpa. De är nyfikna och misstänksamma på en och samma gång. Med en starkt utvecklad flockkänsla är de även goda fodersökare och sköter därmed en del av sin försörjning på egen hand. Hönorna är guldsvart-bandade med utsökt teckning, och tuppen är färggrann med delvis petroleumblå fjädrar.

Att höns är individuella, inser man snabbt. När jag hämtade hem mina från en gård strax norr om Ystad väntade en äventyrlig färd. Säljaren hävdade att de skulle komma att somna i sin mörka låda, men icke. Har aldrig hört en så livlig konversation i baksätet, särskilt i rondellerna. På den vägen har det varit och jag har insett att höns har ett mycket rikt språk. De kommunicerar ständigt både med varandra och med mig. Flocken bestod av fyra unghönor och en tupp. De döptes raskt efter våra far- och morföräldrar, vilket jag kom att ångra några månader senare då den minsta hönan blev sjuk. Olga fick då flytta in i köket där hon bodde i en halmklädd kartong bak kompostgaller för att skydda henne för alltför närgången uppmärksamhet från hunden och katten. Detta påminde om forna tider då man ofta hade en hönsbänk i köket för ruvande hönor. Jag bar Olga i förklädesfickan, handmatade henne och gav vätskedropp, men en söndageftermiddag insåg jag att det inte fungerade längre. Jag var tvungen att fatta det beslut som varje djurägare förr eller senare ställs inför. Jag gjorde det jag måste. Det kändes ända in i själen, men samtidigt gav det mig ett ökat självförtroende som hönsägare. Nu vet jag hur det ska göras, hur det känns och att jag klarar det nästa gång det behövs.

Foto: Sophia Callmer

Låt dig inspireras! Här ett hönshus på hjul . Hönshusen kommer från Marthas Havehöns i Rörum på Österlen, men tyvärr ej längre i produktion.

Sjuka hönor

Vilken sjukdom Olga hade drabbats av vet vi inte. Och det är inte alla veterinärer som kan ställa diagnos på höns. Avlivning är oftast den enda behandlingen som finns, därför är det viktigt att förebygga. Kvalster och löss är vanliga men går att behandla och slippa genom noggrann hygien i hönshuset. Samma sak med inälvsmask. Döden är förvisso närvarande i hönslivet, men det innehåller ännu mer liv och glädje. Ett halvår efter Olgas död, låg plötsligt två av hennes systrar och samruvade i redet. Tre veckor senare tittade åtta nykläckta dunbollar fram. Och även om jag vet att det är mat jag betyder, blir jag lika glad varje gång när flocken kommer springande mot mig.

Mina höns följer mig vart jag än går i trädgården. De älskar när jag gräver nya land, rensar ogräs eller krattar. När vi äter middag under äppleträdet kommer de med förhoppningen om att få smaka. Tysta skrockanden som inte är påträngande, men som tydligt berättar att de är där under bordet och väntar.

Foto: Sophia Callmer

Här har hönorna en utegård framför huset.

Bor man på en gård finns vanligen det gamla hönshuset kvar och kan lätt tas i bruk igen, om man inte kostar på sig att köpa ett nytt, färdigt hönshus. På marknaden finns flera i olika prisklassen och utföranden. Den händige bygger förstås själv eller utgår från en vanlig lekstuga i moduler. Kraven som ställs är strikta och enkla. Huset ska vara torrt, välventilerat och ha fönster. Sittpinne, värpreden och sandbad är viktiga. Huset bör isoleras för att stå emot den strängare kylan om vintern, även om höns klarar många minusgrader.

Foto: Sophia Callmer

Behöver inte trugas! Från vänster sorterna Rhode Island, Faverolle och Pylmouth Rock.

Skötsel av höns

Höns är mycket lättskötta djur, men måste ha daglig tillsyn. Rent vatten och mat varje dygn är självklarheter. De är allätare och tar gärna hand om familjens matrester. Sedan några år tillbaka är det dock förbjudet att ge animaliskt protein. Basen bör därför vara ekologiskt hönsfoder baserat på frö och säd där alla näringsämnen de behöver ingår. Färskt, eller torkat, grönt är viktigt, och det som ger gulan dess fina färg. Mina höns älskar också spagetti, majs och mosad, kokt potatis. Fri tillgång till krossade snäckor behövs också för att hönorna ska kunna bilda tillräckligt med kalk till äggskalen, likaså  gillar hönor att sandbada – både för rengöring och njutning. Var också beredd på att hönshuset ska mockas ur en gång i veckan då nytt strö läggs in, och storstädas två gånger om året.

Det allra bästa för hönan är om hon får gå fritt och sprätta i trädgården eller på backen. En ordentlig kompost är rolig att få rumstera i. Här hittar hönan både mat och sysselsättning. Fodersök är livet för en höna! Men om det finns gott om rovfåglar, räv och mårddjur i trakten, kanske du ändå gör bäst i att inhägna en rastgård med både väggar och tak. Nätet ska dessutom gå ner ordentligt i jorden så att inte räven kan gräva sig under.

Foto: Sophia Callmer

Hur mycket värper en höna?

En frisk höna värper upp till 25 ägg i månaden under den ljusa delen av året, vintertid sjunker produktionen och hönan går i vila. Att hålla höns innebär inte bara att vara klimatsmart utan också att ta ansvar och markera ett tydligt avståndstagande till den industri som fortfarande håller hönor i trånga burar. Inte heller den ekologiska produktionen är en sörgårdsidyll, att skaffa höns är därför ett steg i rätt riktning för en hållbar framtid.

Läs mer
Höns i Trädgården, Karin Neuschütz
Börja med höns, Anette Sievers
rasfjaderfaforbundet.dinstudio.se
kackel.se
alternativ.nu
jordbruksverket.se

Foto: Sophia Callmer

En något mindre och enklare variant av hönshus.

Börja med höns

Höns till salu hittar man bland annat via Svenska Rasfjäderförbundets lokalklubbar, på Blocket eller via sajten Alternativ. Lantraserna köps företrädesvis via klubben på www.kackel.se. Vänner som har höns är en annan bra väg, då är du säker på att de har haft det bra innan de kommer till dig. Ofta gallrar hönsägare ut sina höns på hösten för att ersätta äldre med yngre. På Facebook finns några sidor där hönsägare både säljer och utbyter erfarenheter. Detta sker även på Alternativ där man kan diskutera olika hönsfrågor kring bostad, utfodring och sjukdomar.

Foto: Sophia Callmer

På tillväxt. Kyckling av sorten Kochin.

Kan du så skaffa helst en tupp till dina hönor. Det ger en stabilare flock. Tuppens uppgift är bland annat att spana efter yttre fiender och försvara de sina. En flock på tre till fem hönor är lagom för en liten trädgård, har du dvärghöns ryms några till. Och på en gård finns utrymme för ett ännu större gäng! En varning utfärdas. Det är lätt att bli biten och börja samla raser! Efter en tid som hönsägare blir man sugen på att också prova de höns som ger mörkt chokladbruna eller turkosgröna ägg…