”Ta chansen! Återskapa din favorittapet i nytryck, helt gratis!” uppmanade vi er läsare, och bidragen strömmade in – det ena vackrare än det andra! Tolv finalister korades, och nu har redaktionen och vår samarbetspartner Handtryckta tapeter enats om en vinnare! Ett sagolikt vackert tapetfragment från cirka 1840. Grattis Boel Werner och Per Wilhelmsson i Ludvika!

12a. Torp JPG

Provinsiell blocktryckt tapet på våder av sammanklistrade ark, cirka 1840. Mönstrets uppbyggnad med blommor som växelvis vänder sig åt höger och vänster i en relativt rak upprepning påminner om riktigt lyxiga franska tapeter från tiden, som även de kan ha ett bottenmönster ton-i-ton med bakgrunden.

Juryns motivering

”Först och främst är det en väldigt vacker tapet! Mönstret är välkomponerat liksom färgskalan, och rent hantverksmässigt
är arbetets alla delar väl utförda. Dessutom uppfattar vi den här tapeten som en unik och viktig  pusselbit i svensk tapethistoria. Tapeten har släktskap med de finaste tapeter från högreståndsmiljöer men har en alldeles egen friskhet och charm.”

Grattis Boel Werner och Per Wilhelmsson!
Ert tapetfragment vann tapettävlingen bland de tolv finalisterna! Er första reaktion, Bodil?

– Fantastiskt! Så roligt! Det trodde vi aldrig!

IMG_6902

Boel Werner är illustratör och barn- och ungdomsförfattare, Per Wilhelmsson IT-tekniker. Numera kan de även titulera sig vinnare. Paret bor i Ludvika men har sommarhus i byn Torp nära Mönsterås, där vinnartapeten dolde sig bakom många tapetlager i en inre kammare.

Var hittade ni fragmentet som ni nu får i nytryck?
– I inre kammaren i huset vi håller på att renovera i byn Torp nära Mönsterås vid Smålandskusten. Vi kommer att låta fragmentet sitta kvar som en tidskapsel, ett kulturlager, tillsammans med den häftiga bården. Vinsttapeten ska vi antingen sätta upp i sov- eller vardagsrummet – eller kammaren och anderstugan, som man säger. Kanske får vi en chock när vi kommer till Handtryckta tapeter i Stockholm och får se hur färgstark tapeten en gång var – och nu är, i nytryck.

12c. Torp JPG

Fragmentfyndet med bård i smålandshuset.

Hur länge har ni haft huset?
– Vi såg en annons på Hemnet julen 2017, det såg inte ut som något torp utan snarare ett 1950-talshus. Men jag kommer från trakten och ville gärna ha ett lantställe där, så vi åkte i alla fall ner för att titta. När vi förstod att det egentligen var ett äldre hus slog vi till. Vi tog hjälp av Johan Sandin på Lignarium, en lokal byggnadsvårdsfirma och ett snickeri i Virserum, som kom och undersökte huset som visade sig vara från slutet av 1700-talet.

Fragmentet hittades här i inre kammaren på sommarhuset.

Och hur går det med renoveringen?
– Bland annat har vi fått göra en helt ny takkonstruktion, bytt all fasadpanel och fått byta ut ett tak inomhus. Dessutom var fönstren bytta, de var moderna och satt alldeles för lågt, och den söta lilla vita kakelugnen visade sig vara målad – under det vita dolde sig en riktig hantverksugn mönstrad i rosa, beige och vitt!

Något mer ni vill tillägga?
– Ja, för en tid sedan gick jag med i Facebookgruppen ”Jag räddade ett ödehus” (det har verkligen stått tomt i 40, kanske 50 år) och lade ut en bild på huset. ”Där bodde min gammelfarmor en gång”, skrev en kvinna till mig, som lovat mig att få ta del av bilder och släktforskning som de har.

Ni har döpt tapeten till Mönsterås, varför det?
– Dels för att det är ett roligt namn på ett mönster, dels för att det är bra att tala om vilken trakt den kommer från.

Grattis än en gång! Gård&Torp kommer naturligtvis att följa arbetet hos Handtryckta tapeter med återskapandet av tapeten och vi ser fram emot att få se den på plats hos er!
– Ja, det ska bli spännande! Varmt välkomna!