Det här visste du inte om tulpaner! Det odlas rekordmånga tulpaner i Sverige i år - över 160 miljoner! Att odla tulpaner är ett hantverk som kräver kunskap. Det finns ett dussin svenska tulpanodlare som odlar enligt Svenskt Sigills kvalitetsregler i växthus som drivs  med fossilfritt bränsle och med korta avstånd till butik.  Om du vill veta mer om tulpaner och andra växter finns massor av information hos Blomsterfrämjandet,  

Liten tulpanhistoria

Tulpanens historia är vida berömd och omtalad.Det finns dokumenterat att tulpaner odlades redan på 1000-talet och i Nederländerna planteras den för första gången på 1500-talet. Den mest kända händelsen inträffade runt 1637 då det rådde tulpanfeber allmänt kallad tulpomani. Det fanns då tulpaner som kostade mer än ett helt hus! Tulpaner kommer ursprungligen från Iran, Afghanistan och Kazakstan. När nomaderna tog lökarna till Turkiet mötte de sultaner som bar en tulpan på sin turban. På persiska heter turban tulipan och det var så tulpanen sitt namn.

Den första papegojtulpanen beskrivs i litteraturen år 1655, då den förs in i Sverige av Olof Rudbeck d.ä. och planteras i Uppsala. Och på 1800-talet introduceras Darwin-tulpanerna som flera av dagens viktiga sorter härstammar från. Den första upplagan av boken Classified List of Tulip Names kom 1914-1915, kallad ”tulpanbibeln”. Den beskriver än idag alla kända sorter med blomningstid och form men även hur blommorna ser ut inuti. År 1943 kom en av de mest kända tulpanerna ’Apeldoorn’ som är en Darwin-hybrid och 1970 tar den kommersiella drivningen av snittulpaner full fart.

Skötselråd Tulpaner
Tulpanen är en tacksam snittblomma som kan glädja oss i ca en vecka. När du kommer hem från butiken med din bukett, gör så här:
– Skär av 1 cm av stjälkarna med en vass kniv. Då tar tulpanerna lättare upp vatten. Låt stjälkarna få stöd under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina. – Placera tulpanerna i en vas och fyll upp med friskt och svalt vatten. Låt dem stå svalt och dra åt sig vattnet i ett par timmar. Ta bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den.
– Försök att hitta en dragfri och sval plats åt dem. Undvik direkt solljus och placera en bit från fruktfatet.

Genom att tillföra växtnäring i vattnet samt ställa tulpanerna kallt på natten kan de hålla sig betydligt längre än en vecka!  

 

Blomsterfrämjandet bildades 1968 för att sprida information om snittblommor, krukväxter och utplanteringsväxter. Blomsterfrämjandet tar fram fakta om produkter och nyheter och kan hjälpa till med skötselråd. 

Mer information: www.blomsterframjandet.se